De 25 beste steden om in te wonen volgens Monocle

Het internationale tijdschrift Monocle doet ieder jaar uitgebreid onderzoek naar de beste steden om te wonen. Dit jaar staat Tokio weer bovenaan en prijkt Amsterdam op een mooie 20ste plaats.

De Quality of Life Survey kijkt naar 60 verschillende onderwerpen waarmee de steden punten kunnen scoren. Deze zijn heel divers. Van de prijs van een kop koffie tot het aantal bedrijven en goede opleidingen in de stad. Als je alle pluspunten bij elkaar optelt, dan krijg je een top 25 van meest leefbare grote steden. Met de nadruk op grote steden. Daar valt immers iets te meten op het gebied van opleidingen, theaters en het aantal werkgevers. In de video hierboven zie je van alle 25  (eigenlijk zijn het er 26) steden de grote pluspunten.

Treinen die op tijd rijden

Voor de derde keer op rij staat Tokio bovenaan. Volgens Monocle is Tokio het perfecte voorbeeld van fijn wonen in een stedelijke omgeving. Enkele pluspunten van Tokio zijn: het gemeenschapsgevoel in de wijken, het fantastische culinaire aanbod, openbaar vervoer dat altijd op tijd vertrekt en het gemak waarmee je je door de drukke stad kunt bewegen.

Waarschijnlijk heb je geen plannen om te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Al is Wenen, de nummer 2 van de lijst, een stuk dichterbij. Je kunt de lijst natuurlijk ook gebruiken om een stedentrip te plannen. Zaken als betaalbare koffie, goede restaurants en veel cultuur zijn ook voor vakantiegangers interessant. In de lijst vind je genoeg steden die vanuit Nederland prima te doen zijn voor een weekend.

1. Tokio
2. Wenen
3. Berlijn/München
5. Melbourne
6. Kopenhagen
7. Sydney
8. Zürich
9. Hamburg
10. Madrid
11. Stockholm
12. Kyoto
13. Helsinki
14. Fukuoka
15. Hong Kong
16. Lissabon
17. Barcelona
18. Vancouver
19. Düsseldorf
20. Amsterdam
21. Singapore
22. Auckland
23. Brisbane
24. Portland
25. Oslo