Kunstenaar Giorgi Shengelia viert de vrijheid

Giorgi Shengelia
Foto’s: Rick Strooper

Op het creatieve landgoed van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer in Stompetoren is vanaf 11 juli werk te zien van kunstenaar Giorgi Shengelia. Onder de noemer Carnival of Scenery staat hij stil bij de periode tijdens en na de lockdown.

Voor iedereen was het plots binnen moeten blijven enorm wennen, maar kunstenaar Giorgi Shengelia zag ook kansen. De beperkingen door corona zorgden dat hij alle tijd had voor reflectie en zo kon onderzoeken wat zijn rol als kunstenaar was in de maatschappij. Uiteindelijk blijkt dat dit hem geholpen heeft als kunstenaar. Shengelia is van mening dat door het uitstel door corona zijn expositie Carnival of Scenery een diepere lading heeft gekregen.

Zelf zegt de kunstenaar het volgende hierover: “Ik heb veel gewerkt – alleen, opgesloten in mijn studio en ben zoals zoveel mensen, door gebrek aan het gebruikelijke, intermenselijke contact, teruggeworpen geweest op mijzelf. Er waren zeeën van tijd voor reflectie over kunst, kunstbeleving en de plaats en functie van de kunstenaar – en dus ikzelf – in de samenleving, hoe die er morgen dan ook uit moge zien. Op de hoofdlijnen is er thematisch weinig aan mijn werk veranderd, en tegelijkertijd zoveel: er is een coronasausje door mijn pigment geroerd dat mijn ervaringen van de afgelopen maanden weerspiegelt en andere perspectieven afdwingt.”

Giorgi Shengelia werd geboren in 1977 in Sukhumi, Georgie. Hij studeerde aan de Academy of Art in Tbilisi. Sinds 2003 woont en werkt hij in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Hier maakt hij schilderijen, installaties en sculpturen en fotografeert hij. Zijn inspiratiebronnen zijn eindeloos: de natuur, de stad, het dagelijks leven, liefde, eten, mensen.  Giorgi Shengelia is gefascineerd door de spanning en het conflict tussen de realiteit en het artificiële, het zichtbare en het onzichtbare en het verleden en de toekomst.

Giorgi Shengelia-Carnival of Scenery
Noordervaart 127, 1841 GA Stompetoren
Expositie is geopend op: ma-vr van 10-16:30 uur

Giorgi Shengelia

Giorgi Shengelia

Giorgi Shengelia