Kunstenaar toont het ‘lijk’ van Pablo Picasso op kunstbeurs

Aquí Murió Picasso
Aquí Murió Picasso. Foto’s: courtesy of the artist

Op de recente editie van kunstbeurs ARCO in Madrid wist de Spaanse kunstenaar Eugenio Merino alle aandacht op zich te vestigen met zijn sculptuur Aquí Murió Picasso (Picasso Died Here), 2017. Het werk toont namelijk een levensechte kopie van een opgebaarde Pablo Picasso.

Het ‘lijk’ ligt op een sokkel met daarvoor een marmeren plaat waarop de naam, het geboortejaar en het sterfjaar van Picasso te zien zijn. Het lichaam is gekleed is een typische outfit bestaande uit een Bretons shirt en een linnen broek. Toch zijn er ook verschillen met de echte Picasso te ontdekken. Dit lichaam is namelijk een stuk groter dan Picasso zelf was. Hij was zelf slechts 1.63 meter.

Toerisme

Eugenio Merino maakte het werk samen met Los Interventores en ADN Gallery als een aanklacht tegen het huidige klimaat op kunstbeurzen. Volgens de kunstenaar lijken paraderen, gezien worden en selfies maken belangrijker geworden dan het kopen en verkopen van kunst. Merino liet zich inspireren door het boek The Tourist van Dean MacCannell uit 1976 dat gaat over het moderne toerisme.

In een interview met ARTnews zegt de kunstenaar het volgende: “Daarom is het belangrijk dat dit werk zich openlijk presenteert als een object om te verkopen maar ook om symbolische waarde aan te ontlenen. Een plek waar een ’toeristische kunstconsument’ zijn selfie kan maken… Een souvenir dat ons eraan herinnert dat ze daar waren, waar Picasso stierf. Het is duidelijk dat het net zo nep is als elke toeristische attractie.”

Het werk Aquí Murió Picasso (Picasso Died Here), 2017 is gemaakt in een oplage van 3 en is te koop voor €45.000,-

Aquí Murió Picasso

Aquí Murió Picasso