Thomas Randall-Page bouwt zijn rollende brug

Called Cody Dock Rolling Bridge
Foto’s © Thomas Randall-Page. Fotografie en video: Jim Stephenson

In 2019 deelde architect en ontwerper Thomas Randall-Page de ambitieuze plannen voor een rollende brug over een zijtak van de River Lea in het oosten van Londen. Het is mooi te zien dat de brug ook echt is gebouwd en nu is te bewonderen in de opkomende buurt Cody Dock. Om de brug te kunnen bouwen is er geld ingezameld via een crowdfunding.

De Cody Dock Rolling Bridge is zeer opvallend vanwege zijn kubusachtige constructie die heen en weer kan rollen over een golvende rail. Als de brug in zijn beginstand staat kunnen voetgangers en fietsers passeren. Rolt de brug naar de andere kant van de rails dan ligt het dek aan de bovenkant van de kubus en kunnen kleine boten er onderdoor varen. Op dit moment is het water bij het kanaal nog doodlopend, maar in de toekomst moet er een kleine scheepswerf komen.

Eenvoudig ontwerp

Voor het ontwerp liet Thomas Randall-Page zich inspireren door de redelijk eenvoudige, maar tegelijkertijd zeer slimme ontwerpen uit de Victoriaanse tijd. De brug is daarom met de hand te bedienen, er komt geen elektriciteit of motoren aan te pas. Hierdoor zijn ook onderhoud en eventuele reparaties redelijk simpel en laag in de kosten. In de metalen constructie zit een betonnen ballast verborgen. In combinatie met de golvende rails zorgt dit dat de brug zich redelijk eenvoudig kan bewegen over de rails.

In de wijk Cody Dock zijn nu vooral kleine creatieve bedrijven en lokale horeca te vinden. Het is dus een perfecte buurt om een ontspannen middag door te brengen. Met een beetje geluk zie je de brug dan ook in werking.

Called Cody Dock Rolling Bridge

Called Cody Dock Rolling Bridge

Called Cody Dock Rolling Bridge

Called Cody Dock Rolling Bridge

Called Cody Dock Rolling Bridge