Spoedcursus crypto: dit moet je weten!

Foto: www.thoughtcatalog.com
Na een nieuwe, flinke stijging van de Bitcoin koers is investeren in digitale munten aantrekkelijker geworden. Het hangt samen met het feit dat Nederlandse huishoudens steeds meer spaargeld hebben. Zij proberen hier meer rendement uit te halen, door een deel van hun spaargeld te investeren. Wat moet je weten over crypto, wanneer je een investering in deze munten overweegt? In dit artikel lees je er alles over!

Stap 1: zoek naar interessante koersen
Een belangrijke eerste stap bij een investering in digitale munten is het analyseren van de koers van verschillende crypto’s. Kijk hierbij niet alleen naar Bitcoin, maar bijvoorbeeld naar de Ethereum- en Cardano koers. Het zijn twee munten die een goede reputatie hebben en dezelfde procentuele stijging hebben doorgemaakt als Bitcoin. Online zijn veel video’s te vinden over de wijze waarop je grafieken van de koersen van verschillende digitale munten met elkaar kunt vergelijken. Let niet alleen op de grafiek, maar kijk ook naar het team achter een bepaalde munt. Zijn deze mensen te vertrouwen? Zijn ze in het verleden betrokken geweest bij digitale munten die inmiddels niet meer bestaan? Enzovoorts.

Stap 2: verschillende digitale munten kopen 
Wanneer je op basis van de koers verschillende interessante munten gevonden hebt, is het zaak om deze aan te kopen. Het kopen van bijvoorbeeld Bitcoin of Cardano is makkelijker geworden in de laatste jaren. Je koopt ze eenvoudig met iDeal! Houd er rekening mee, dat je bij veel aanbieders van digitale munten een verificatieproces moet doorlopen. Zo kan een account aan een persoon gekoppeld worden. Dit is gebruikelijk en gebeurt vaak via IDN of een scan van je identiteitsbewijs. Het is voor verkopers van digitale munten verplicht om een dergelijk proces te doorlopen bij iedere nieuwe klant.

Stap 3: munten bewaren in een portemonnee
Een van de kenmerken van crypto is het feit dat je een eigen portemonnee beheert. Je bent hierdoor ook zelf verantwoordelijk voor de munten die je gekocht hebt. Zou iemand toegang krijgen tot je account en de munten naar diens eigen portemonnee overmaken, dan is er geen kans meer om ze terug te krijgen. Een goede reden om de munten na aankoop direct in je eigen portemonnee te bewaren. Een portemonnee is niets meer dan een combinatie van een publieke en private sleutel. De private sleutel dien je geheim te houden voor anderen. Met de publieke sleutel kun je de munten naar je persoonlijke portemonnee over laten maken.