Museumwinkel in Qatar lijkt op een grot

Museumwinkel in Qatar
Foto’s © Tom Ferguson

Sinds kort staat in Doha het Nationaal Museum van Qatar. Het prachtige gebouw is ontworpen door Ateliers Jean Nouvel. Ook is er binnen heel veel moois te zien.

Natuurlijk is daar de collectie van het museum, maar we willen het nu even hebben over de museumshop. Vaak de ideale plek om een mooi aandenken aan je bezoek te kopen, maar in dit museum is er nog een reden om de winkel te bezoeken. Het interieur is namelijk gebaseerd op één van de prachtigste natuurwonderen van Qatar: de Dahl Al Misfir.

Kristallen

Deze grot staat bekend om het indrukwekkende licht. Als de zon naar binnen schijnt, weerkaatst deze op de gipskristallen in de grot. Dit geeft erg mooie kleuren. Deze zelfde kristallen kunnen ook de zogenaamde woestijnroos vormen. De vorm van de woestijnroos inspireerde op zijn beurt weer architect Jean Nouvel voor het ontwerp van het museum.

Koichi Takada Architects vertaalde het bijzondere uiterlijk van de grot naar een houten plafond gemaakt van 40.000 onderdelen. De golvende vormen en het uitgekiende lichtplan zijn een spectaculaire vertaling van de Dahl Al Misfir die ook wel de grot van het licht genoemd wordt.

Museumwinkel in Qatar

Museumwinkel in Qatar

Museumwinkel in Qatar

Museumwinkel in Qatar

Museumwinkel in Qatar