Ontdek de geheimen van de Maagd op de rotsen

Leonardo da Vinci - Maagd op de rotsen
© The National Gallery, London

Dit najaar staat in de National Gallery in Londen één van de meesterwerken van Leonardo da Vinci centraal. In de expositie Leonardo: Experience a Masterpiece draait het om het schilderij Maagd op de rotsen.

Van dit schilderij bestaan 2 verschillende versies: eentje in het Louvre in Parijs en een andere in de National Gallery in Londen. Beide versies lijken op elkaar, maar hebben toch subtiele verschillen. Wat het meest opvalt, is dat de Engelse versie een iets soberder kleurenpalet heeft en dat details als handen en voeten minder nauwkeurig zijn uitgewerkt. Maar er is meer.

Compositie

Tijdens recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Leonardo da Vinci lang onderzoek heeft gedaan naar onder andere de juiste compositie van Maria, Jezus, Johannes en de aartsengel Uriël. In de expositie die in november opent, kom je als bezoeker achter alle geheimen van het schilderij.

Zo is er een interactieve installatie die de studietekening projecteert over het uiteindelijke resultaat. Op deze manier kun je zien wat er allemaal in het hoofd van de kunstenaar heeft gezeten. Zeker als je bedenkt dat hij heel lang over dit werk heeft gedaan. Da Vinci werkte eraan in de periode 1491-1499 en later van 1506-1508.

Leonardo: Experience a Masterpiece opent op 9 november en zal te bezoeken zijn tot en met 12 januari 2020.

The National Gallery
Trafalgar Square
Charing Cross, Londen

Leonardo da Vinci - Maagd op de rotsen
© The National Gallery, London