Gebreide octopus van Florentijn Hofman in Chinese speeltuin

gebreide octopus

Kunstenaar Florentijn Hofman blijft verbazen met zijn geweldige grote dieren. Na onder andere het aardvarken en de rubberen eend is er nu een gebreide octopus.

Normaal gesproken is een kraken een reusachtig watermonster dat schepen de diepte in sleurt. Hij komt bijvoorbeeld voor in Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest en het boek 20.000 mijlen onder zee. In de Chinese stad Shenzhen is Kraken de naam van een vriendelijke octopus in een park. Florentijn Hofman ontwikkelde dit aardige dier in samenwerking met UAP Studio, een bedrijf dat is gespecialiseerd in landschapsarchitectuur en de inrichting van de publieke ruimte in stedelijke omgevingen. Hofman zorgde voor het idee en ontwerp, UAP voor de bouw van de Kraken.

Klimmen

De octopus oogt extra vriendelijk omdat het lijkt alsof hij is gebreid. In werkelijkheid is de Kraken gemaakt van een geweven kunststof die hem het uiterlijk van een enorm knuffelbeest geeft. Hetzelfde materiaal is ook aan de binnenkant te vinden. De kinderen die door één van de armen van het dier omhoog klimmen kunnen in het hoofd van de Kraken komen, waar ze een plek vinden om in alle rust te spelen. Op de foto’s hieronder zie je hoe dat eruitziet.

Er is nog een mooi verhaal rondom het verschijnen van deze Kraken in Shenzhen. Voordat deze naar de stad kwam, lag bij het park een schip dat het uitzicht op het nabijgelegen Hong Kong blokkeerde. Tijdens het plaatsten van dit kunstwerk, verdween het schip plotseling. Niemand weet waar het is gebleven. Misschien heeft ook deze Kraken mysterieuze krachten…

gebreide octopus

gebreide octopus

gebreide octopus

gebreide octopus

gebreide octopus

gebreide octopus
Florentijn Hofman zelf neemt ook een kijkje aan de binnenkant.
gebreide octopus
Hofman en UAp werkten samen aan de ontwikkeling van het materiaal

gebreide octopus

Foto’s: UAP