Ontmoet de Oude Meesters in Brussel

Meet the Masters

In het Dynastiepaleis in Brussel, aan de voet van de Kunstberg, kun je tot het einde van 2021 een interessante, interactieve expositie bezoeken. Bij Meet the Masters staat het werk van Jan van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens centraal.

Meet the Masters zou je kunnen zien als een vervolg op Beyond Bruegel. Toen in 2019 heel België in het teken stond van de kunst van Pieter Bruegel was in het Dynastiepaleis een expositie te zien waar zijn werken op indrukwekkende wijze werden geprojecteerd. Hierbij was bewust gekozen voor bewegende beelden en oog voor detail waardoor deze expo wel degelijk een mooie aanvulling was op het reguliere bezoek aan een museum. Bij de opvolger van Beyond Bruegel zijn er twee andere beroemde Vlaamse Meesters toegevoegd: Jan van Eyck en Pieter Paul Ruben. Tijdens de interactieve tour door Meet the Masters kom je heel veel te weten over de kunstenaars, hun werk en de tijd waarin ze leefden. Die periode loopt van grofweg 1430 tot 1640.

Humor

Met behulp van een audiotour neemt een gesproken gids je mee door de tijd. Te beginnen bij Van Eyck. Met een flinke dosis humor laat de gids je kennis maken met eerst de drie kunstenaars individueel. Als bezoeker zit of sta je dan in een ruimte waarin op meerdere beeldschermen tegelijk de bekendste werken worden getoond. Heel mooi is hoe er de aandacht op details kan worden gevestigd. Hierdoor is Meet the Masters interessant voor zowel gezinnen met kinderen als doorgewinterde kunstkenners. De expositie is zowel leuk als leerzaam.

Het spektakel zit in de finale. Die is in een grote zaal, waar gelijktijdige projecties zijn op de muren en de vloer. Hier komen de drie kunstenaars elkaar tegen en raken ze in gesprek. De beelden die daarbij worden getoond zijn ronduit spectaculair. Het is echt leuk om de beroemde kunstwerken van de drie meesters zo tot leven te zien komen. Je komt hierbij echt ogen tekort. Na zo’n 50 minuten sta je weer buiten.

De expositie is goed te combineren met bijvoorbeeld de Hockney-tentoonstelling in Bozar of een bezoek aan het Old Masters Museum waar je een aantal werken van Pieter Bruegel in het echt kunt bewonderen. Het Dynastiepaleis ligt praktisch naast het Centraal Station, dus het is handig om met de internationale trein naar Brussel te gaan.

Meet the Masters