Twee keer David Hockney in Bozar Brussel

Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney – In the Studio, December 2017, 2017. Fotografische tekening, gedrukt op 7 vellen papier, gemonteerd op Dibond platen, 278,1 x 760,1 cm in totaal. Editie van 12. Tate: Schenking door de kunstenaar 2018 © David Hockney, geassisteerd door Jonathan Wilkinson

Liefhebbers van het werk van David Hockney moeten de komende maanden zeker een bezoek brengen aan Brussel. Daar zijn in Bozar maar liefst twee tentoonstellingen tegelijk te zien. Samen geven ze een uniek beeld van deze bijzondere kunstenaar.

De zalen zijn zo ingericht dat je eerst de expositie Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 bezoekt. Het eerste dat direct opvalt is het kolossale werk Bigger Trees near Warter or/ou Peinture sur le Motif pour le Nouvel Age Post-Photographique. Dat is een lange titel voor een enorm schilderij. Hockney bouwde het op uit 50 panelen. Samen vormen ze het grootste werk dat David Hockney ooit maakte.

Zwembaden

Als bezoeker weet je meteen hoe bijzonder Hockney is en hoe rijk en divers zijn oeuvre. De werken uit de Tate Collectie tonen chronologisch hoe Hockney zichzelf steeds weer vernieuwde en nieuwe dingen probeerde, maar bovenal hoe fantastisch zijn techniek is. Het is vaak de omgeving die de kunstenaar inspireert tot nieuwe dingen: het zonlicht en de zwembaden in Californië, het leven op straat in Beiroet of de felle kleuren in de tuin van een hotel in Mexico.

Hoogtepunten van deze expositie zijn twee zwembadschilderijen en een paar indrukwekkende portretten. Vooral het schilderij dat hij in 1977 van zijn ouders maakte, maakt grote indruk. Niet alleen de (waarschijnlijk typische) poses van zijn ouders, maar ook de manier waarop hij de olieverf heeft gebruikt en het feit dat Hockney zich hier van een heel persoonlijke kant laat zien.

Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney- My Parents, 1977. Olieverf op doek, 182,9 x 182,9 cm. Tate: Aankoop 1981 © David Hockney

Al eerder te zien tijdens de Hockney/Van Gogh-expositie in Amsterdam, maar nog steeds fantastisch om naar te kijken is het gigantische zelfportret van de David Hockney in zijn studio. Dit panorama is opgebouwd uit maar liefst 3000 foto’s. Samengevoegd geven ze een bevreemdend en intrigerend beeld van een unieke kunstenaar en zijn werk.

Lente

In de zalen erna volgt nog recenter werk in de expositie De komst van de lente, Normandië, 2020. Het geeft een prachtig tijdsbeeld en laat zien dat Hockney een optimistische kijk op het leven heeft. Terwijl vrijwel de hele wereld in lockdown ging en evenementen massaal werden afgezegd, concludeerde Hockney dat de lente niet afgezegd kan worden. Hij trok er dagelijks op uit om de ontluikende natuur in Normandië vast te leggen op zijn iPad.

Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
Zaaloverzicht van De komst van de lente, Normandië, 2020. Foto: Philippe de Gobert

De schilderijen laten zien hoe groot de liefde van David Hockney voor de natuur is. Een liefde die direct overslaat op de bewonderaars van deze schilderijen. Er is geen ontkomen aan de schoonheid van de natuur. Mooi is dat soms dezelfde boom of hetzelfde uitzicht meerdere keren te zien zijn. Ze laten zien dat buiten in het groen geen enkel moment hetzelfde is. En ook hier zie je weer wat voor fantastische kunstenaar David Hockney is.

David Hockney in Bozar Brussel is te zien tot en met 23 januari 2022. Aangezien Bozar voor deze expositie werkt met tijdslots is het aan te raden om je kaarten van te voren online te kopen. Het museum ligt op een paar minuten wandelen van het Centraal Station in Brussel. Wij raden daarom aan om de internationale trein van de NS naar Brussel te nemen als je deze dubbelexpositie gaat bezoeken.

Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney –  The First Marriage (A Marriage of Styles I), 1962. Olieverf op doek, 182,9 x 214 cm. Tate: Schenking door de Vrienden van de Tate Gallery 1963
© David Hockney
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney – Four Flowers in Still Life, 1990. Lithografie, 53,2 x 81,8 cm. Oplage van 50. Tate: Schenking door de kunstenaar 1993 © David Hockney / Tyler Graphics Ltd. Foto: Richard Schmidt
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney-  Hotel Acatlan: Two Weeks Later, 1985. Lithografie, 73,5 x 94 cm. Oplage van 98. Tate: Schenking door de kunstenaar 1993 © David Hockney / Tyler Graphics Ltd. Foto: Richard Schmidt
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney – Lithographic Water Made of Lines, Crayon and Two Blue Washes Without Green Wash, 1978- 1980. Lithografie in 6 kleuren, 75 x 86,7 cm. Oplage van 36. Tate: Schenking door Tyler Graphics Ltd ter ere van Pat Gilmour, Tate Print Department 1974-7,2004 © David Hockney / Tyler Graphics Ltd.
Foto: Richard Schmidt
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney –  Mr. and Mrs. Clark and Percy, 1970–1971. Acrylverf op doek, 213,4 x 304,8 cm. Tate: Schenking door de Vrienden van de Tate Gallery 1971
© David Hockney
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
Zaaloverzicht van Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017. Foto: Philippe de Gobert
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
David Hockney –  Bigger Trees near Warter or/ou Peinture sur le Motif pour le Nouvel Age Post-Photographique, 2007. Olieverf op 50 doeken, 457,5 x 121,9 cm in totaal. Tate: Schenking door de kunstenaar 2008 © David Hockney. Foto: Prudence Cuming Associates
Twee keer David Hockney in Bozar Brussel
Zaaloverzicht van De komst van de lente, Normandië, 2020 Foto: Philippe de Gobert