Ontrafelde touwen maken organische vormen

ontrafelde touwen
Ciclotrama 115 (writing) (Homage a Baron Marcel Bich). 2018. Afmeting: 180x260cm Materiaal: 80m van 24mm dik nylon touw en zeildoek. Foto: Emilie Mathé Nicolas

Touw bestaat uit heel veel dunnere touwtjes die zijn gewikkeld tot een dikker geheel. Wie het touw ontrafelt, kan met de dunnere draden bijzondere vormen maken. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van Janaina Mello Landini.

Met meters gekleurd touw van nylon maakt zij sculpturen die sterk doen denken aan organische vormen. Denk hierbij aan bloedvaten of zenuwdraden. Zaken die zeer essentieel voor ons zijn om te kunnen functioneren, maar die tegelijkertijd onzichtbaar voor ons zijn.

Eiland

Eén van de meest recente werken van Janaina Mello Landini is sinds kort te zien in een gang van de Fondation Carmignac, een museum op het eiland Porquerolles. Dit eiland maakt deel uit van de eilandengroep Îles d’Hyères die te vinden is aan de Zuid-Franse zuidkust.

ontrafelde touwen
Ciclotrama 115 (detail)
ontrafelde touwen
Ciclotrama 115
ontrafelde touwen
Ciclotrama 50. Permanente installatie in het Fondation Carmignac, Porquerolles, Frankrijk. Foto: Janaina Mello Landini. Afmetingen: 5,5m x 1,4m x 12m. Materiaal: 20m van 24mm dik nylon touw en gouden spijkers.
ontrafelde touwen
Ciclotrama 50
ontrafelde touwen
Ciclotrama 50
ontrafelde touwen
Ciclotrama 50
ontrafelde touwen
CICLOTRAMA 114 (2018) Foto: Gui Gomes. Afmetingen: 2 x 3m. Materiaal: 15 m nylon touw met een diameter van 24mm op geborduurd zeildoek op een roestvrijstalen ondergrond.