Ontspannen lezen met een e-reader van Kobo

Kobo e-reader

Lange tijd dacht ik dat een e-reader niks voor mij zou zijn. Ik ben groot fan van boeken en vind het heerlijk om een dik boek of een mooi vormgegeven boek vast te houden om deze na het uitlezen in de kast te zetten. Desondanks probeer ik deze zomer de Kobo Clara 2E uit en sindsdien ben ik ook fan van e-readers.

Nog steeds ga ik minstens 1 keer per week naar mijn favoriete boekhandel en ik zal daar ook zeker boeken blijven kopen, maar tegelijkertijd zal ik ook zorgen dat er altijd iets interessants op mijn e-reader staat. Lezen op een e-reader heeft namelijk een flink aantal voordelen ten opzichte van een gewoon boek.

Het begint al met de verpakking van de e-reader. Deze is van gerecycled papier dat is bedrukt met duurzame soja-inkt. Kobo zet namelijk flink in op duurzaamheid en dat is iets wat ik zelf erg kan waarderen. Ook de e-reader zelf is duurzaam. De plastic buitenkant is voor 85% gemaakt van gerecycled plastic, waarvan 10% afkomstig uit rivieren.

Kobo Shop

Als ik eenmaal de e-reader van Kobo in mijn handen heb, valt op hoe licht en compact deze is. Je kunt deze heel fijn op je handpalm laten rusten zonder dat je vermoeide handen krijgt na een lange tijd lezen. De eerste stap is de Kobo Clara 2E verbinden met de Wi-Fi hier in huis. Via de Bol.com-account die ik al had, maak ik vervolgens heel eenvoudig een verbinding met de Kobo Shop. Hier kun je direct boeken kopen en downloaden. Leuk is het om te zien dat de Kobo Shop op basis van je eerder gelezen boeken mooie suggesties doet.

Bij het zoeken naar een paar goede boeken om op de e-reader te zetten, valt direct op dat alle titels die ik op mijn lijstje had gezet ook in de shop te vinden zijn. Daar zaten niet alleen maar bestsellers tussen, dus dat was op zich een aangename verrassing. Met 10 nieuwe boeken op mijn e-reader is het tijd om de Kobo in de praktijk te testen.

Formaat

Wat op positieve wijze opvalt bij het lezen is de opties die deze e-reader heeft ten opzichte van een regulier boek. Je kunt heel eenvoudig het formaat van de letters wijzigen tot een grootte die jouw het beste bevalt. Daarnaast zie je niet alleen op welke bladzijde je bent, maar ook hoeveel bladzijden het huidige hoofdstuk nog duurt. Ik vind het zelf erg fijn om hoofdstukken uit te lezen voordat ik een boek (of in dit geval een e-reader) wegleg. Nu kon ik perfect zien of er nog tijd was voor een nieuw hoofdstuk.

Als je na een leessessie de e-reader in de slaapstand zet of helemaal uitzet, zie je op het scherm op hoeveel procent van het boek je zit en hoeveel uur lezen je nog voor de boeg hebt. Ik moet zeggen dat het mij vaak triggerde om toch nog even te gaan lezen. Vooral op warme avonden in de tuin vond ik het erg fijn om nog door te lezen. Doordat het scherm verlicht is, kun je ook in het (half)donker prima lezen.

Woordenboek

Hoe belezen je ook bent, het kan altijd voorkomen dat je een woord tegenkomt dat je niet of niet goed kent. Door het woord aan te tikken kun je heel eenvoudig een woordenboek openen. Of via de zoekfunctie op een bepaalde woord zoeken in een boek. Erg handig. Het allerfijnste van de e-reader is echter het feit dat deze zo compact en licht is. Tijdens het reizen heb ik graag een stapel boeken bij me. Dat zorgt voor volle en zware koffers en tassen. Nu zal ik als ik op reis ga zeker een paar mooie titels op de e-reader zetten.

Is er dan helemaal niets aan te merken op deze e-reader? Nou, eerlijk gezegd best weinig. Alleen het trage opstarten nadat de e-reader helemaal uit heeft gestaan kan ik noemen, verder heb ik vooral genoten. Al zal ik zeker in de toekomst ook gewone boeken blijven kopen. Of misschien zelfs wel een boek dat ik op de e-reader heb gekocht ook als papieren editie aanschaffen, omdat ik deze fysiek in de kast wil hebben. De Kobo Clara 2E zal ik daarnaast blijven gebruiken. Niet alleen op reis, maar ook daarnaast gewoon thuis op de bank of, als het kan, lekker in de tuin.