Handige tips voor beginnende en gevorderde thuisklussers

boormachine

Als je een beetje handig bent, kun je thuis allerlei klussen zelf uitvoeren. Een vereiste is dan wel dat je goed weet waar je mee bezig bent. Het is dus zaak om je goed voor te bereiden, zodat je niet halverwege voor verrassingen komt te staan. Online zijn veel instructievideo’s te vinden, waarin je precies kunt zien hoe je te werk moet gaan. Met de onderstaande tips kunnen zowel beginnende als gevorderde klussers hun voordeel doen.

Veiligheid voor alles

Zorg er altijd voor dat de ruimte opgeruimd is. Laat geen gereedschap slingeren, zet meubilair aan de kant en voorkom dat kabels van elektrisch gereedschap de doorgang versperren. Ook andere obstakels, zoals trappetjes en dozen, direct weghalen na gebruik. Je voorkomt hiermee veel ellende.

Het juiste gereedschap

Beter wat meer gereedschap dan je moeten behelpen met iets wat eigenlijk niet geschikt is. Een schroevendraaier moet echt goed passen, anders draai je de kop van de schroef mogelijk kapot. Een tacker kan je veel zwaar werk uit handen nemen, daarmee kun je in rap tempo nieten, zonder veel kracht te hoeven zetten. Maar ga je een tacker kopen om aluminium delen te bevestigen, houd er dan rekening mee dat je ook roestvrijstalen nieten gebruikt, omdat anders het aluminium aangetast wordt.

Op de juiste manier boren

Bij boorwerkzaamheden is het van belang dat je recht voor het boorgat staat en het juiste type boor gebruikt. Een houtboor voor boren in hout en een steenboor voor boren in baksteen. Voor boren in beton heb je een aparte betonboor nodig. Teken eerst het boorgat af met een potlood. Ga je boren in tegels? Plak dan eerst een stukje schildertape op de tegel, dan glijdt de boor niet weg. Zet de boormachine niet in de klopstand, boor eerst in de normale stand door de tegel heen, anders zal deze waarschijnlijk breken.

Elektrische bedrading

Voor het aanleggen van elektrische bedrading gelden richtlijnen. Zo is bijvoorbeeld het aantal draden dat door een installatiebuis mag lopen aan een maximum gebonden. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regelgeving op dit gebied.

Houtklemmen gebruiken

Soms heb je houtklemmen nodig om een constructie bijeen te houden, bijvoorbeeld nadat je iets met houtlijm vastgezet hebt. De constructie moet dan eerst goed drogen. Zo’n klem gebruik je bij voorkeur niet direct op het te verwerken hout, maar met een extra plankje ertussen.