Oosterlicht Verbindt: lichtkunst in de Achterhoek

Oosterlicht Verbindt
Foto: Frank Bosvelt

In deze donkere tijd van het jaar zie je op veel plaatsen fantastische lichtkunst. Een van de meest spectaculaire installaties die je kunt bekijken is Oosterlicht Verbindt, Juist nu!

Dit gigantische werk was zes jaar geleden voor het eerst te zien in vier dorpen in de Achterhoek. Inmiddels zijn dat negen Achterhoekse gemeenten én het Duitse Suderwick geworden. De verbinding is dit jaar dus internationaal. Met maar liefst 23 megalampen wordt er een piramide van licht gemaakt, die in de hele regio te zien zal zijn. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, worden de lampen tegelijkertijd ontstoken. Ze zullen dan dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te zien zijn tot en met 6 januari (Driekoningen).

Xenon-stralen

Initiatiefnemer van Oosterlicht Verbindt is Hans van den Hurk. Hij bedacht in 2014 de xenon-stralen, die rond de kerst diagonaal de lucht in schijnen en daar op een bepaald punt bij elkaar komen. Deze lichtbundels vormen zo samen een piramide van licht. Het idee is dat de lichtstralen samen voor verbinding tussen de dorpen en gemeenten zorgen.

Van den Hurk had in de jaren vóór het Oosterlicht in zijn woonplaats Silvolde al naam gemaakt door jaren achtereen de Mauritiuskerk op creatieve wijze in het licht te zetten. “Totdat ik wat anders wilde. Het idee was om in Terborg, Etten en Silvolde een lamp de lucht in te laten schijnen en die stralen bij elkaar te laten komen. Dit leverde vanaf het eerste begin een vorm van verbinding op. Mensen verwonderen zich over het verschijnsel en laten hun eigen gedachten in de vrije loop. Het Oosterlicht moet je dan ook niet uitleggen, het betekent voor iedereen wat anders.”

Puzzelroute

Tijdens de gehele kerstperiode kan jong en oud gratis meedoen aan een Oosterlicht Puzzelroute. De puzzelpagina is verkrijgbaar bij één van de VVV-kantoren in de Achterhoek of te downloaden op oosterlichtverbindt.nl. Bij de verschillende Oosterlichten zijn letters te vinden. Alle letters compleet? Los de puzzel op en lever deze in bij een VVV-kantoor in de buurt en ontvang een leuke verrassing!