Overstappen naar elektrisch scheren met de Philips 9000 Series

Scheerapparaat van Philips

Vroeger had je bij het scheren keuze uit nat en droog. Oftewel: met een mesje en scheerschuim of met een scheerapparaat. Zelf ben ik altijd aan de slag gegaan met mesjes en schuim, totdat Philips met een voorstel kwam. Of ik de nieuwe Philips 9000 Series wilde testen.

Dit gaat dus geen review worden van iemand die al vaker over scheerapparaten heeft geschreven of jarenlange ervaring heeft met elektrisch/droog scheren. Je kunt dit meer zien als de observaties van een nieuwsgierig persoon die voorzichtig de overstap heeft gewaagd. De voornaamste redenen dat ik nieuwsgierig was naar dit nieuwste scheerapparaat van Philips zijn mijn liefde voor nieuwe gadgets, en het feit dat mijn huid best gevoelig is.

Dilemma

Scheren is iets dat ik het liefst zo min mogelijk doe, maar ik weet tegelijkertijd dat ik er glad geschoren op mijn best uitzie. Net als veel andere mannen besteed ik eigenlijk te weinig tijd aan de dagelijkse verzorging van mijn huid en mijn gezicht. Tegelijkertijd ben ik verder wel ijdel. Een dilemma waar de Philips 9000 Series bij kan helpen.

De eerste dagen merkte ik namelijk al direct dat ik best vaak het scheerapparaat pakte. Natuurlijk omdat er nu eenmaal getest moest worden, maar ook om alle moderne technieken te ontdekken. Een glad gezicht was daarbij een mooie bijkomstigheid. De 9000 Series van Philips zit bomvol interessante technologie die ervoor zorgt dat de gebruiker zich op comfortabele wijze glad kan scheren.

Voor een nieuweling was een van de nieuwe technieken die dit apparaat heeft meteen een heel erg fijne. Onder de scheerkop zit een ring die licht geeft. De kleur geeft aan of je te hard, te zacht of precies goed drukt. Met een groen licht werkt het scheerapparaat op zijn best. Erg handig. Zeker voor iemand die geen ervaring heeft. Daarnaast zijn er nog twee manieren om informatie te krijgen.

GroomTribe

Zo heeft de 9000 Series een display dat laat zien hoe vol de batterij zit, of het apparaat schoongemaakt moet worden én of je verbonden bent met Bluetooth. Je kunt namelijk de GroomTribe-app downloaden. Deze app heeft heel veel nuttige informatie over het scheren, het apparaat, jouw scheergedrag en jouw baardstijl. Zo kun je statistieken inzien over je scheerbeurten. Dat is aan het begin leuk om te zien, maar al snel is het niet zo heel boeiend meer. Grappig zijn de blogs over lifestyle in het algemeen en de optie om virtueel baarden en snorren uit te proberen.

Zelf gebruik ik de app vooral als handleiding voor het apparaat in kwestie. Zodoende ontdekte ik de verschillende manieren om het scheerapparaat schoon te maken. Daarvoor zijn er eigenlijk twee routines. Zo klap ik na een scheerbeurt de kop open om de haartjes weg te spoelen onder de kraan. Na een aantal scheerbeurten zal je zien dat op het display ook een schoonmaakmelding verschijnt. Dit is een wat intensievere schoonmaakbeurt waarbij je een speciale houder en een cartridge met schoonmaakmiddel gebruikt. Je plaatst het scheerapparaat op zijn kop in de houder en zet hem aan. Na twee minuten is alles helemaal blinkend schoon.

Scheerschuim

Dan nog even over het scheren zelf. Wat fijn is aan dit scheerapparaat (maar overigens niet nieuw) is het feit dat je ook nat kunt scheren. Bijvoorbeeld onder de douche, maar ook aan de wastafel. Je kunt zelfs scheerschuim gebruiken. Iets wat ik zelf erg kan waarderen, aangezien het schuim de huid verzorgt en dat je precies kunt zien waar je al bent geweest en waar niet.

Je zou dus kunnen zeggen dat dit apparaat het beste van twee werelden weet te combineren. Hierdoor is voor mij na lange tijd de overstap van nat naar droog scheren gemaakt. Wat ik nog wel mis is de precisie tijdens het scheren. Die lastige haartjes onder de neus krijg ik niet goed weg met het scheerapparaat. Hiervoor moet ik nog wel grijpen naar een krabbertje. Of soms gebruik ik de uitklapbare tondeuse die aan de 9000 Series zit. Het zou mooi zijn als een opvolger van dit scheerapparaat dit probleem weet te tackelen. Dan ben ik helemaal tevreden.

Scheerapparaat van Philips