De perfecte patronen van Daan Roukens

Painting Say Yes no6

Beeldend kunstenaar Daan Roukens komt met een nieuwe reeks schilderijen onder de noemer ‘Say yes when you want to say no’. Bij het maken van de kunstwerken streefde de schilder continu naar perfectie. Tegelijkertijd probeerde hij zich juist ook tegen deze obsessie te verzetten. Zijn innerlijke strijd heeft mooie werken opgeleverd.

De jonge kunstenaar uit Amsterdam is bekend vanwege zijn veelzijdige en kleurrijke werken. Zijn kunstwerken zijn een uiting van de zoektocht naar innerlijke rust. Deze zoektocht wordt gedreven door zijn obsessief perfectionisme om onze beeldcultuur te abstraheren in patronen. Anderzijds heeft Roukens ook de drang om deze patronen juist te doorbreken. Door te experimenteren tijdens het schilderen probeert hij zich te bevrijden van zijn obsessie. De opbouw van elk kunstwerk bestaat uit vele momenten van definitieve beslissing en twijfels.

Kleurcombinaties in veranderende patronen

Tijdens het maken van deze nieuwe reeks is Daan Roukens net iets anders te werk gegaan. Normaal gesproken zou hij zijn omgeving abstraheren en patronen en kleuren uit het dagelijks leven gebruiken, maar dit keer heeft hij gewerkt vanuit zijn eigen archief. De kleurencombinaties en het patroon komen voort uit eerder werk. Het kunstwerk werd telkens opgebouwd middels verschillende lagen, bestaande uit tape, acrylverf en olieverf. Door het (her)opbouwen van het kleurenpatroon op verschillende locaties van het doek, ontstond een bijzonder geheel. Het resultaat is een gedifferentieerd ontwerp waarbij de kunstenaar tussentijds werd gedwongen aan het schilderij te blijven werken. Elke keer was het de vraag of vlakken ongewijzigd moesten blijven of dat ze dienden te worden veranderd.

Achterliggende gedachten

Naar de schilderijen van Roukens kun je blijven kijken. Door het verhaal achter het ontstaan van de werken, wordt het zelfs nog interessanter. Mooi om te zien! Roukens heeft zijn werk op meerdere solo- en groepstentoonstellingen geëxposeerd, o.a. bij de KunstRAI, Sociale Verzekeringsbank en ThisArtFair. Zijn kunst varieert van autonoom tot werk in opdracht voor merken als Glenfiddich, Buutvrij en Teva. Ook is hij gepubliceerd in meerdere online en offline magazines, zoals Vogue, Elle Decoration, Eigen Huis & Interieur en SuperFuture. Voor meer informatie, kijk op de website van Daan Roukens. Onderaan de pagina staat trouwens een video waarin je kunt zien hoe de werken van ‘Say yes when you want to say no’ tot stand zijn gekomen. In dit geval schilderij nummer 6 uit de serie.

Painting Say Yes no1

Painting Say Yes no2

Painting Say Yes no3

Painting Say Yes no 4

Painting Say Yes no5

Painting Say Yes no6

Painting Say Yes no7

Painting Say Yes no7