Reflex Gallery toont werk van Iris Schomaker

Iris Schomaker - Reading
Iris Schomaker, Reading (2016)

Kunstschilder Iris Schomaker geniet internationale bekendheid met haar grote expressieve werken op papier, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor abstracte figuren. De komende tijd zijn haar schilderijen te zien in Amsterdam. Hier organiseert Reflex Gallery als eerste in de Benelux een expositie met werk van de Duitse kunstenaar.

Iris Schomaker werkt met waterverf en olieverf op papier. Vaak hebben haar rustige aquarellen levensgrote afmetingen. Tijdens de expositie ‘Come to the Edge’ zal er alleen nieuw werk van Schomaker te zien zijn. Ook zal er een boek verschijnen met dezelfde titel als de expositie, waarin een essay van de gerenommeerde kunstcriticus Michael Wilson staat.

Intieme momenten

Het werk van Schomaker kenmerkt zich door de afbeelding van een abstract persoon. Dit figuur is vaak in een pakkende close-up neergezet, terwijl het ligt, zit, leest of rust. Je bent als kijker deelgenoot van een privémoment. Toch neigt het niet naar voyeurisme. Er is eerder sprake van een onverwachte, vluchtige blik. De afstand blijft groot. Dit komt vooral omdat de gezichten geen uitdrukking hebben of zijn vervaagd. Je kunt geen contact met ze maken. Er is een bepaalde leegte en anonimiteit. Hierdoor wordt de kijker uitgenodigd tot eigen inbreng.

Anonieme figuren

De figuren die worden afgebeeld, zijn geen portretten. Het zijn onbekend personen die Schomaker zelf heeft verzonnen. Ze heeft hiervoor uitvoerig naar foto’s en schetsen in tijdschriften gekeken. Het is mooi om te zien hoe haar driedimensionale figuren op het tweedimensionale papier tot leven komen. Ze is hier vindingrijk te werk gegaan. Als inspiratie voor haar werk dienden voornamelijk klassieke Japanse en Chinese prenten en schilderijen, gecombineerd met actuele grafische technieken.

Kleurgebruik

Het kleurenpalet van Schomaker bestaat vooral uit zwart-, wit- en grijstinten. Af en toe wordt er een zweempje kleur toegebracht in een vervaagde tint. Bij haar nieuwe werk heeft ze echter gekozen om het monochrome palet te doorbreken met krachtige accenten in kleuren als kanariegeel en cadmiumrood.

Iris Schomaker woont en werkt in Berlijn. Haar werk is te zien geweest op exposities in Amerika, Denemarken, Duitsland, Italië, Japan, Polen en Spanje. Daarnaast zijn haar schilderijen opgenomen in talrijke collecties van private en publieke verzamelaars.

‘Come to the Edge’ van Iris Schomaker is te zien tot en met 26 april in Reflex Gallery, Weteringschans 79a te Amsterdam.

Iris Schomaker - Cecile
Iris Schomaker, Cecile – striped lady (2016)
Iris Schomaker - Untitled
Iris Schomaker, Untitled (2017)
Iris Schomaker - Untitled
Iris Schomaker, Untitled – woman reading (2017)