Pokémon Go is geniaal en gezond

Gotta catch 'em all

Als ik naar de stappenteller om mijn iPhone kijk zie ik sinds een paar dagen een enorme toename van het aantal gelopen kilometers. Dit komt allemaal door de nieuwste rage: Pokémon Go.

Officieel is het spel nog helemaal niet uit in Nederland, maar als ik goed om me heen kijk op straat zie ik echt meerdere mensen die de game spelen. Dit leek me een goede aanleiding om mijn eigen ervaringen met de game met je te delen. Tijdens een rondje door een park in de buurt zie ik meerdere mensen die op zoek zijn naar Pokémon die ze kunnen vangen en Pokéstops waar ze gratis ballen en andere items kunnen krijgen. Als je vervolgens ook naar het niveau van de Pokémon in de gyms kijkt, kan je niets anders concluderen dat heel veel mensen heel fanatiek met deze game bezig zijn. Een goede reden voor mij om het spel uitgebreid te testen wat vervolgens resulteerde in prettige verslaving.

Lange wandelingen

Samen met mijn zoon heb ik inmiddels tientallen kilometers afgelegd op zoek naar zeldzame Pokémon om aan onze verzameling toe te voegen om om wat minder zeldzame exemplaren te vangen die we vervolgens weer kunnen gebruiken om onze collectie sterker te maken. Er zijn twee manieren waarop je kunt jagen: je op het plaatje rechtsonder op je scherm zien welke Pokémon bij jou in de buurt zitten en daarnaar gericht op zoek gaan of je kunt lange wandelingen maken en iedere keer als je je telefoon voelt trillen de Pokémon proberen te vangen. Ik zit er serieus over te denken om de laatste tactiek te combineren met een workout. Ik wil gaan hardlopen met mijn iPhone in mijn hand en iedere keer als deze trilt even te stoppen om een Pokémon te vangen om vervolgens weer door te rennen. Een mooie alternatieve variant van de intervaltraining.

In ieder geval nodigt Pokémon Go uit om op pad te gaan en de weide omgeving te ontdekken. Natuurlijk kun je vals spelen door met de bus, tram of als passagier in de auto te gaan en dan met gebruik van de Incense heel snel heel veel Pokémon te lokken en te vangen, maar ik vind het nu nog veel leuker om gewoon te voet op pad te gaan. Het mooie daarvan is dat je tegelijkertijd ook eieren kunt uitbroeden. Deze krijg bij sommige Pokéstops. Als je de eieren selecteert kun je ze vervolgens uit laten komen door 2 of 5 kilometer te wandelen. Dat hoeft trouwens niet in 1 keer.

Gotta catch 'em all

Tijdens dat lopen ontdek je ook hoe geniaal het spel is. Allereerst zul je je verbazen over hoe veel informatie over jouw buurt te vinden is in Pokémon Go. Dat zie je terug bij de Pokéstops. Dit zijn meestal opvallende plekken in de wijk zoals standbeelden, beroemde gebouwen of andere opvallende landmarks. Elke Pokéstop heeft een omschrijving die soms behoorlijk uitgebreid is. Het blijkt dat deze informatie allemaal afkomstig is uit Google en dan voornamelijk van foto’s met een geotag. Het zorgt dat de scheidslijn tussen de echte wereld en de virtuele van Pokémon Go behoorlijk dun is. Een grappig voorbeeld is iets van ik vanmorgen meemaakte. Ik liep over een parkeerplaats die zit ingeklemd tussen een kerk en een winkelstraat toen er twee jongens naar me toe kwamen. Ze vroegen of ik wel wist dat er op deze parkeerplaats een Seel te vinden is.

Tot slot nog wat tips:

  • Moet je nog beginnen met het spel. Laat dan de eerste Pokémon die je ziet schieten. Na een paar keer Pokémon als Bulbasaur, Charmander en Squirtle genegeerd te hebben zal Pikachu verschijnen. Deze laat zich in het spel minder vaak zien dan die andere drie.
  • Verzamel zo veel mogelijk gratis voorwerpen bij de Pokéstops. Zo kom je nooit zonder Pokéballs te zitten. Het overkwam mij vanmiddag dat ik in de supermarkt de strijd tegen een sterke Golbat moest staken omdat ik geen ballen meer had.
  • Vang elke Pokémon die je tegenkomt. Je komt veel vaker algemene Pokémon tegen dan de zeldzame, maar van een gewone kun je via evolutie heel sterke maken. Heb je een Pokémon dubbel dan kun je de zwakste van de twee van de hand doen door er op te klikken en dan onderaan voor Transfer te kiezen. Met de punten die je krijgt kun je de andere Pokémon sterker maken of zelfs laten evolueren in een sterkere Pokémon.
  • Kijk ook in een andere omgeving. Woon je in een stedelijke omgeving, zoek dan de natuur op en andersom. je zult zien dat er op andere plekken ook andere Pokémon voorkomen. Zo moet ik zelf nog achter de tip aan dat er in de vijver bij een winkelcentrum aan de andere kant van de stad bijzondere waterpokémon zijn te vinden.
  • Let op de batterij van je telefoon. In de game zit bij de opties een Battery Saver, maar ik heb al een paar keer ervaren dat de app dan blijft hangen.
  • Check voor updates. De kans is groot dat de makers binnenkort enkele updates zullen uitvoeren. Zo gaan er geruchten over het ruilen van Pokémon en leaderboards, maar er zullen ook zeker technische verbeteringen zijn. Zorg dus dat je daar meteen van profiteert.

Gotta catch 'em all