Voor spectaculair uitzicht moet je in Noorwegen zijn

Spectaculair uitzicht in Noorwegen

Noorwegen staat bekend om de plekken waar je kunt genieten van het prachtigste uitzicht. Een van de nieuwste hoogtepunten is Utsikten, een plek waar natuur en architectuur samen komen.

Utsikten is Noors voor uitzicht en daarmee dekt de naam perfect de lading, want als je hier staat kijk je vanaf 700 meter hoogte uit over het berglandschap van Gaularfjellet en de waterval Likeholefossen. Het uitkijkpunt is een ontwerp van architectenbureau Code. Al sinds 2008 is men bezig met de realisatie van Utsikten. De grootste uitdaging was hierbij het maken van een parkeerplaats en toiletvoorzieningen op een plek waar geen elektriciteit beschikbaar was. Ook is er gezorgd dat het er op de plek bereik voor mobiele telefoons en mobiel internet is. Zo kun je de foto’s van het geweldige uitzicht direct met je vrienden en familie delen.

Mooiste plekjes van Noorwegen

Dit uitkijkpunt ligt zo’n 400 kilometer ten noordwesten van Oslo en maakt deel uit van de Nationaal-Toeristische Routes. Dit is een netwerk van 18 wegen die door het prachtige Noorse landschap lopen en je leiden tot de mooiste plekjes van het land. Utsikten is er daar dus een van en in september volgt een andere bijzondere plek.

Dan opent Allmannajuvet in zuidelijke fjordengebied. Dit ontwerp van architect Peter Zumthor ligt in een ravijn waar vroeger veel mijnbouw was. De architect heeft zich daarom laten inspireren door de oude mijngebouwen in de regio. Bij Allmannajuvet kun je naast het uitzichtpunt ook een museum en een café vinden. Ook de paden en trappen waarover je een wandeling kunt maken zijn onderdeel van het ontwerp.

Spectaculair uitzicht in Noorwegen

Spectaculair uitzicht in Noorwegen

Spectaculair uitzicht in Noorwegen

Deze twee plekken zijn maar twee voorbeelden van plaatsen waar je in Noorwegen van een mooi uitzicht in combinatie met moderne architectuur kunt genieten. Andere voorbeelden zijn het Trollstigen Visitor’s Center en het Aurlandsfjord.