Mogelijk gemist – de 2021 wrap-up

Mogelijk gemistHet nieuwe jaar is begonnen en er staat veel moois voor de boeg, maar met hoeveel er uitkomt is het niet gek als je wat games hebt gemist. Om die reden hebben we bij Mixed Grill de rubriek Mogelijk Gemist waar we die titels aanraden die zeker het bekijken waard zijn. Vandaag een collectie aan games van de afgelopen maanden.

Te beginnen bij Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl, welke niet zo maar je jaarlijkse iteratie van het monster-vang-fenomeen is. We hebben hier te maken met remake van de twee Nintendo DS-delen Diamond en Pearl welke in 2006 verschenen. En waar recente Switch-titels als Pokémon Let’s Go! Eevee/Pikachu en Pokémon Sword/Shield 3D graphics en een moderne stijl met zich mee brachten, gaan Brilliant Diamond en Shining Pearl echt terug naar de roots. Met opgefriste graphics die nog steeds nostalgisch aanvoelen en versoepelde gameplay-elementen is dit exact hoe je een remake wilt zien. Fans weten exact wat ze krijgen, maar het voelt vooral meer zoals je herinnert dat je deze games speelde; iedereen die wel eens een TM-slave maakte zal de verbeteringen kunnen waarderen. En voor wie net om de hoek komt kijken, is dit een mooie gebalanceerde blik op het verleden.

Mogelijk gemist

Tegenwoordig lijkt Persona wel de meest belangrijke franchise te zijn van Atlus met de briljante vijfde game en zijn excellente spin-off Persona 5 Strikers. Toch is het de Shin Megami Tensei-serie waar dit oorspronkelijk begon en deze zag in 2021 eindelijk een nieuw deel in de
vorm van Shin Megami Tensei V. Fans van de serie kennen dit als de echte hardcore JRPG, zonder de sociale elementen die de Persona-reeks groot maakte. SMT5 gooit hoge ogen, maar is wel echt een ander dier waar je als speler voor moet gaan zitten. De fijne turn based combat is ontzettend diep, met vele elementen om rekening mee te houden. Een grote plus voor de Shin Megami Tensei V is de mogelijkheid om de monsters die je bevecht voor je te winnen en zo aan jouw zijde te laten strijden. Je dialoogvaardigheden zijn dus net zo belangrijk als je tactisch inzicht in het heetst van de strijd. SMT5 is pittig en groots, met een complex verhaal met meerdere dimensies en andere heerlijke intriges. Een old-school RPG, exact zoals de harde kern hem wil zien.

Mogelijk gemist

Grootse, serieuze games zoals je merkt. Maar snelle pret was er ook in 2021 en ik heb me dan ook uitstekend vermaakt met Clockwork Aquario; een game uit de arcades van de jaren negentig die de consoles nooit eerder haalde. Te ver zijn tijd vooruit qua graphics en elementen had dit de Sega System 18 waar het voor zou uitkomen doen smelten en dankzij Strictly Limited games mogen we de titel nu eindelijk ervaren. We vinden een klassieke stijl arcade platformer met drie personages (en eigen speelstijlen) waarmee je door de levels vol vijanden heen moet raken. De gimmick van Clockwork Aquario is dat vijanden opgepikt en gegooid kunnen worden, Super Mario Bros 2-style, en hierdoor benader je platformen heel anders in een titel als deze. Er zijn daarbij een hoop extra’s te vinden in deze remaster met prachtig spritewerk. Denk aan een beginner-, maar ook een challenge mode voor de echte doorzetters. Een minigame-serie en artwork, plus een hoop visuele opties om die echte retro-feel erin te krijgen.

Sander Noordijk