Prachtig gevouwen fooien uit een Japans restaurant

gevouwen fooi

In Japan is het ongebruikelijk om in een restaurant een fooi te geven aan de bediening. Daarom zijn er andere manieren bedacht om een blijk van waardering te geven. Zo viel het Yuki Tatsumi op dat mensen vaak kleine kunstwerkjes achterlaten na een diner of lunch.

Tijdens zijn studie werkt Yuki Tatsumi part-time in de bediening van een restaurant. Op een avond viel zijn oog tijdens het afruimen van een tafel op een klein kunstwerk. Eén van de gasten had van het papier dat om de eetstokjes zit iets moois gevouwen. Volgens Tatsumi een discrete blijk van dank.

13.000 gevouwen sculpturen

Toen hij vervolgens ging opletten, zag hij dat veel vaker gasten dit soort gevouwen bedankjes achterlieten. Het idee voor een verzameling was geboren. Sinds 2013 is Yuki Tatsum begonnen met het verzamelen van de origami van anonieme restaurantbezoekers. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot 13.000 sculpturen en heeft het de naam Japanese Tip gekregen. De ene fooi is wat mooier dan de ander, maar ze zijn allemaal gemaakt met de intentie om iets aardigs achter te laten.

Mocht je binnenkort in Tokio zijn, dan kun je vanaf 11 januari een deel van de collectie bewonderen in Café Hagiso.

gevouwen fooi

gevouwen fooi

gevouwen fooi

gevouwen fooi

gevouwen fooi

gevouwen fooi