Prachtige beelden van het bloementapijt in Brussel

In augustus zou de Grote Markt in Brussel moeten veranderen in een bijzonder kunstwerk. Dit kan helaas vanwege COVID-19 niet doorgaan, dus staan we stil bij de voorgaande editie van 2018.

Sinds 1976 worden er op de indrukwekkende Grote Markt kunstwerken gemaakt van bloemen. Sinds 1986 gebeurt dat om de twee jaar. In 2018 was dat voor het laatst en het was dus de bedoeling dat het deze augustus weer zou gaan gebeuren, maar helaas is de editie van 2020 afgelast. Gelukkig zijn er in 2018 heel mooie beelden in tilt-shift gemaakt door de Berlijnse filmmaker Joerg Daiber.

Begonia’s en dahlia’s

Minstens net zo interessant als het fraaie eindresultaat zijn de cijfers van het Bloementapijt van 2018. Voor het ’tapijt’ van 70 bij 24 meter worden voornamelijk heerlijk geurende begonia’s en dahlia’s gebruikt. Zo’n 500.000 in totaal. Daarnaast zijn er in het kunstwerk gras en boomschors verwerkt. Al deze kleurige bloemen en planten worden in slechts 8 uur op de juiste plek gelegd door de honderden vrijwilligers. Planning is dus heel belangrijk.

Eenmaal af kunnen bezoekers genieten van de combinatie van de kunstzinnig gearrangeerde bloemen en de architectuur van de Grote Markt, één van de mooiste pleinen ter wereld. Het ontwerp van het tapijt was in 2018 in handen van de Mexicaanse Ana Rosa Aguilar Aguado. Zij liet zich inspireren door de rijke cultuur van de Mexicaanse staat Guanajuato.

Bloementapijt Grote Markt Brussel
Foto: Joerg Daiber / Spoon Films