BRAFA 2022: kleurrijk, verrassend en divers

BRAFA 2022
Voor de ingang staat een mooi werk van Arne Quinze

Tot en met zondag 26 juni is BRAFA weer te bezoeken in Brussel. Na een gedwongen pauze vanwege de internationale coronacrisis keert de kunstbeurs terug voor een zomereditie op een nieuwe locatie.

Alles voelt dus nieuw en anders tijdens een bezoek aan BRAFA 2022. Alleen de kwaliteit van de de prachtige kunst blijft vanouds op een hoog niveau. Dat is nu precies het mooie van een kunstbeurs als BRAFA. Er is zo veel te zien in zo veel verschillende disciplines. Als je 10 willekeurige kunstliefhebbers langs de 115 exposanten zou laten gaan, zouden ze allemaal met andere favorieten komen. Er zijn onder andere prachtige juwelen, tribale sculpturen uit Afrika en Azië, Hollandse meesters en moderne kunstenaars.

Tapijt

De eerste naam die je waarschijnlijk zal tegenkomen is die van Arne Quinze. Deze Belgische kunstenaar is dit jaar de eregast van BRAFA en dat valt overal op de beursvloer op. Letterlijk en figuurlijk. Het kleurrijke tapijt op de vloer is namelijk een gigantisch groot werk van Arne Quinze. Het is gebaseerd op de tuin vol bloemen bij het huis van de kunstenaar in Sint-Martens-Latem. Uit respect voor de natuur is het tapijt gemaakt van gerecyclede visnetten en PET-flessen. Bij de ingang en en op het centrale plein van de beurs staan enorme sculpturen van Quinze en bij zijn galerie MARUANI MERCIER zie je (voornamelijk) zeer grote schilderijen die qua stijl allemaal aansluiten bij het zeer kleurrijke tapijtontwerp.

Of je nu van te voren heb gekeken naar het aanbod of juist blanco naar de Brusselse kunstbeurs gaat, je zult constant verrast worden. Direct naast de ingang zit bijvoorbeeld Gallery Desmet met een aantal prachtige sculpturen. Waaronder een zeer fraaie marmeren kopie van Anima dannata van Gian Lorenzo Bernini door Joseph Wilton. Een stand verderop toont Galerie Boulakia onder andere een schilderij van Kenny Scharf in de kenmerkende cartoonachtige stijl van de kunstenaar. Na twee stands heb je dan al een enorm contrast te pakken. Dat is voor ons nu precies wat de BRAFA zo goed maakt. Wie alle exposanten bezoekt en de ogen goed openhoudt zal meer zien dan in wat voor museum ook. Bovendien is vrijwel alles te koop.

Beroemdheid

Wat ook mooi is om te zien is het feit hoe elke galerie de inrichting net even anders aanpakt. Sommige ruimtes zijn eclectisch ingericht al een soort gesamtkunstwerk. Aanraders hierbij zijn Maison Rapin, waar ze klassieke meubels en hedendaags design combineren, robertaebasta uit Milaan, dat eclectisme tot hogere kunst heeft verheven. Met ene beetje geluk tref je Roberta Tagliavini herself aan in de stand. Zij startte in 1967 de galerie en is inmiddels een enorme beroemdheid binnen en buiten de kunstwereld. In Italië lopen momenteel 3 verschillende tv-series waarin ze is te zien. Ook de altijd prachtig ingerichte stand van hoofdsponsor Delen mag niet worden overgeslagen. Tot slot is er Gallery Kraemer die meubels uit de 18de eeuw combineert met moderne kunst van Barbara Kruger en Yue Minjun.

Ga je voor grote namen en spectaculaire stukken? Dan moet je langs Douwes Fine Art die een portret van een man met hoed van Frans Hals toont. Of Helene Bailly Gallery, dat uitpakt met een groots werk van Yayoi Kusama (en daarnaast ook mooi werk van onder andere Calder en Picasso heeft). Zidoun-Bossuyt Gallery heeft een mooi werk van Jean-Michel Basquiat en onder andere Opera Gallery heeft kunst van Andy Warhol. Spectaculair is het skelet van een wolharige neushoorn bij de Koning Boudewijnstichting en de houten sculptuur uit de de 16de eeuw van Sint Joris en de draak.

Summer Wheat

Ontdekkingen deden we ook volop tijdens deze BRAFA-editie. Eerder noemden we al de Zidoun-Bossuyt Gallery. Daar moet je naast de Basquiat ook zeker gaan kijken naar het prachtige werk van Summer Wheat. Zij maakt spectaculaire mixed media met textiel, verf en metaal. Bij Samuel Vanhoegaerden gallery wareb we onder de indruk van de kunst van Christian Dotremont. Hij was mede-oprichter van de CoBrA-beweging en maakte bijzondere kunst waar poezië en schilderkunst samenvloeien tot iets nieuws. Ook waren we aangenaam verrast om een van de beste werken van de vergeten meester Lucas Gassel te zien bij Galerie Florence de Voldère.

Zelf ontdekkingen doen en prachtige kunst bewonderen kan nog tot 26 juni. Alle informatie over BRAFA 2022 kun je online bekijken. Het is de moeite waard om een bezoek aan BRAFA te combineren met het nabijgelegen Design Museum of het Atomium, dat ook in de buurt te vinden is. In de stad vind je nog meer kunst. Bijvoorbeeld in het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België waar een mooie expositie is rondom De dood van Marat van Jacques-Louis David. Ook is er hedendaagse werk van Omar Ba en Tanya Goel. Verderop in het gebouw is een grootse tentoonstelling met werk van Christian Dotremont. In Bozar kun je vervolgens naar een overzicht van het werk van Vivian Maier.

BRAFA 2022
Houten beeld van Sint-Joris bij Chiale Fine Art
BRAFA 2022
Atelier Eugène Dodeigne by Francis Maera Fine Arts
BRAFA 2022
Schilderijen van Mogens Balle, Asger Jorn en Lucebert naast elkaar bij DIE Galerie
BRAFA 2022
Detail van het werk Murmuration12, 2022 van Benjamin Gaumard. Te zien bij Galerie Hurtebize
Zidoun-Bossuyt, courtesy Zidoun-Bossuyt Gallery
Zidoun-Bossuyt, courtesy Zidoun-Bossuyt Gallery
Samuel Vanhoegaerden © Fabrice Debatty
Samuel Vanhoegaerden © Fabrice Debatty
Rodolphe Janssen © HV Photography
Rodolphe Janssen © HV Photography
BRAFA 2022
De Koning Boudewijnstichting toont het skelet van een wolharige neushoorn
Whitford Fine Art © Fabrice Debatty
Whitford Fine Art © Fabrice Debatty
BRAFA 2022
Schilderij van Kenny Sharf bij Galerie Bpulakia
MARUANI MERCIER © Fabrice Debatty
MARUANI MERCIER © Fabrice Debatty
Galerie Hurtebize © Emmanuel Crooÿ
Galerie Hurtebize © Emmanuel Crooÿ
BRAFA Art Fair 2022-General view of the fair © Fabrice Debatty
BRAFA Art Fair 2022-General view of the fair © Fabrice Debatty
De Jonckheere © Emmanuel Crooÿ
De Jonckheere © Emmanuel Crooÿ
Axel Vervoordt -Photographer Jan Liégeois © Axel Vervoordt
Axel Vervoordt -Photographer Jan Liégeois © Axel Vervoordt
Meessen De Clercq © Emmanuel Crooÿ
Meessen De Clercq © Emmanuel Crooÿ
BRAFA 2022
De eclectische stand van Delen Bank
BRAFA 2022
Maison Rapin
Stern Pissarro Gallery
Stern Pissarro Gallery
BRAFA Art Fair 2022-view of the entrance of the fair at Brussels Expo-Hall 4 © Fabrice Debatty
BRAFA Art Fair 2022-view of the entrance of the fair at Brussels Expo-Hall 4 © Fabrice Debatty