Recensie: Bombay Bicycle Club – A Different Kind Of Fix

bombay bicycle club a different kind of fix frontal

Een feest der herkenning, zo zou je de video van ‘Shuffle’ kunnen beschrijven. In de clip zie je de bandleden van Bombay Bicycle Club lol maken in Berlijn en Amsterdam.

De clip is opgenomen in juni dit jaar rond de optredens die de band heeft gehad in de twee hoofdsteden. De Londenaren timmeren sinds 2008 aan de weg en de jongelingen (zanger Jack Steadman is pas 21 jaar oud) zijn al aan hun derde album toe.

Experiment

Waar hun vorige album ‘Flaws’ veelal akoestisch van aard was, halen zij bij ‘A Different Kind Of Fix’ de elektrische gitaren er weer bij. Net als bij hun debuutalbum ‘I Had The Blues But I Shook Them Off’. Qua stijl van muziek is de Bombay Bicycle Club nogal veranderlijk geweest, maar het lijkt alsof ze met dit nieuwe album het pad in zijn geslagen dat bij hun past. Het tweede album kun je zien als een muzikaal experiment dat op zich wel is gelukt, maar het pure folk-jasje staat hun toch niet helemaal.

‘A Different Kind Of Fix’ klinkt veel minder verdrietig dan ‘Flaws’. De band is volwassen geworden en dat hoor je in hun huidige sound. De sfeer op het album is zonnig met een enkel wolkje. Nummers als ‘Lights Out, Words Gone’, ‘Leave It’ en ‘How Can You Swallow So Much Sleep’ hebben het afgelopen zomer op de festivalweides ongetwijfeld perfect dienst gedaan als relaxte mid-tempo nummers die je als luisteraar een grote glimlach bezorgen.

Inspiratie

Steadman en zijn mannen lijken bij een paar nummers geïnspireerd te zijn door andere bands. ‘Beggars’ had ook op het laatste album van Arcade Fire kunnen staan en de elektronische ballad ‘Still’ had ook door Thom Yorke van Radiohead ingezongen kunnen zijn. Dit is geen negatieve kritiek, want naar mijn mening gaan zij creatief om met de inspiratie die grote bands als bovengenoemde geven.

Of dit zonnige album in de herfst en winter het beluisteren waard is? Ik denk van wel. ‘A Different Kind Of Fix’ zal je als luisteraar de koude perioden van het jaar doorhelpen en je weer doen verlangen naar beter weer. Sterker nog, ze komen hier optreden als wij waarschijnlijk en masse aan het klagen zijn over de kou. Op dinsdag 29 november staan zij in de Paradiso. Ik zal er zeker bij zijn.

Mo Banadji