Recensie: De tijd voorbij

De tijd voorbij

De tijd voorbij

Première op 20 oktober 2013 in het DeLaMar theater

“Mama.. gaat het over?”

Betty (Tjitske Reidinga) wilt weten of het beklemmende gevoel dat haar sinds een tragisch ongeluk is bijgebleven haar ooit nog met rust zal laten. Het gelukkige leven dat zij en haar man Hugo (Peter Blok) hadden opgebouwd bestaat niet meer en hier lijkt niets meer aan te doen. In het oppakken van hun leven lijkt het stel elkaar dan ook vooral in de weg te staan. De aangrijpende najaarsvoorstelling, geregisseerd door Antoine Uitdehaag, weet met een prachtig en gek genoeg herkenbaar verhaal een lach en een traan op te wekken.

Kroeggevecht

Wanneer Susan (Pauline Greidanus) het stuk opent met een verhaal over een vrouw die zij in de kroeg geslagen heeft, is het ijs meteen gebroken. Betty reageert stoïcijns, totdat Susan ook de reden van het kroeggevecht met haar deelt. De zussen hebben elkaar eigenlijk hard nodig, maar weten niet hoe ze elkaar kunnen helpen. Hun moeder (Ria Eimers) maakt het er ook niet makkelijker op. Dit is zo’n vrouw die haar eigen problemen altijd op tafel legt wanneer het over de problemen van een ander gaat.

Enige aversie tegen ma bestaat dan ook al snel, maar gedurende de voorstelling worden ook haar motieven duidelijk. Hugo hoopt intussen dat een spannende nacht in de slaapkamer met Betty de zaak wat lucht kan geven, maar dit levert enkel een nog grotere afstand tussen de twee op. De pijn kun je echter proeven wanneer ze het elkaar zelfs op deze afstand nog moeilijker kunnen maken dan het al is. Zeker wanneer Betty voorstelt contact op te nemen met Jasper (Dorian Bindels), die graag spijt wil betuigen voor wat er is gebeurd.

De tijd voorbij

Eigen verhaal

De personages krijgen tijdens de voorstelling ieder een eigen verhaal, waarbij je als toeschouwer heel even stiekem mee mag kijken. Realistisch spel in een eenvoudig decor met herkenbare teksten en snijdende emoties brengen toeschouwer en personage heel dicht bij elkaar. Tussen de schrijnende stiltes en pijnlijke momenten is er gelukkig ook plaats voor een geestige opmerking, zodat men in de zaal weer even op adem kan komen.

Inmiddels is dit de derde voorstelling van Tjitske Reidinga en Antoine Uitdehaag in het DeLaMar Theater en laten we hopen dat er nog velen zullen volgen. Deze voorstelling over verdriet en hoe dit voor iedereen anders is, is nog tot 4 december te zien in het DeLaMar in Amsterdam.

Susanne Boersma

De tijd voorbij