Recensie: Bedscènes (Première: 22 juni 2014)

in bed

Met de nieuwste zomerproductie, ontstaan vanuit de samenwerking tussen Tjitske Reidinga en Antoine Uitdehaag, kan men weer met een lach om de mond de zomer in.

Dit maal heeft het tweetal gekozen om aan de slag te gaan met een hilarische komedie van Alan Ayckbourn, waarbij de toeschouwer vanuit een voyeuristisch perspectief deel uitmaakt van de normaal gesproken meer private scènes.

Anders dan de titel van het stuk doet lijken, ontbreekt het bij de vier echtparen nogal aan avonturen tussen de lakens. Terwijl men als toeschouwer drie van de vier slaapkamers inkijkt, spelen zich voornamelijk misverstanden tussen de stellen af. Het enige stel waarbij het publiek niet naar binnen kan kijken, weet steeds weer ongegeneerd onrust te schoppen in andermans kamer. Johanna, gespeeld door Tjitske Reidinga, is een ietwat lullige vertoning en haar bijna schizofrene karakter zorgt niet alleen voor problemen in haar eigen huwelijk, maar weet ook dat van de andere koppels even op te schudden.

in bed

Haar man Bernard, gespeeld door Dick van den Toorn, is volledig verward door zijn huwelijksproblemen met deze vrouw. Even weet hij niet meer wat er is misgegaan tussen hem en zijn ex Eefje (Lies Visschedijk) en probeert hij deze oude gevoelens weer een kans te geven.

Zijn ouders, een iets ouder stel gespeeld door Loes Luca en Peter Bolhuis, hebben echter een huwelijk waarin deze problemen helemaal niet zo belangrijk blijken. Ondanks dat het kneuterige en ietwat preutse echtpaar alle mankementen van elkaar geaccepteerd lijkt te hebben, wordt er af en toe toch nog lekker gekibbeld over onbelangrijkere zaken. Kortom: het publiek wordt geconfronteerd met een grappige representatie van de kleinere en ietwat grotere huwelijksproblemen.

De prachtige cast, verder bestaande uit Tina de Bruin, Guy Clemens en Xander van Vledder, zorgt ervoor dat deze moderne komedie staat als een huis. Met goed getimede grappen, vreemde situaties die stiekem naar de ontbrekende bedscènes verwijzen en enigszins gênante maar herkenbare problemen, weten de acht sterspelers een zeer vermakelijk stuk neer te zetten. De voorstelling kent weinig diepgang – iets waar enkel de rol van Tjitske om vraagt – maar dat blijkt Bedscènes ook helemaal niet nodig te hebben. Men kan weer eens gewoon voor het plezier naar het theater.

De voorstelling is tot 27 juli in het DeLaMar Theater te zien en staat garant voor een heerlijk avondje uit.

Susanne Boersma

in bed