Recensie: Exit Through The Gift Shop

banksy studio interview wide 20107161119

Documentaires en bioscoopbezoekers is een slechte combinatie. Er worden genoeg goede en mooie documentaires gemaakt, maar de bioscopen kiezen liever voor speelfilms.

Ook de documentaire Exit Through The Gift Shop draaide alleen in de grote steden. Gelukkig is er nu een release op dvd, zodat iedereen een kijkje in de wereld van de geheimzinnige kunstenaar Banksy kan nemen.

De documentaire begint met de introductie van de in Amerika wonende Fransman Thierry Guetta die zo verslaafd is aan zijn camera dat hij werkelijk alles filmt dat hij ziet. Tijdens een familiebezoek in Frankrijk komt hij in contact met graffitikunstenaar Invader. Zo ontstaat Thierry’s fascinatie voor de illegale kunstwereld.

Disneyland

Langzaam maar zeker krijgt hij alle grote namen voor zijn camera, behalve een: de mysterieuze Banksy. Op het moment dat de twee met elkaar in contact komen, raakt de documentaire in een stroomversnelling. Ze gaan samen op pad naar Disneyland om daar een statement te maken tegen Guantanamo Bay.

Na deze trip begint het verhaal te kantelen en komen de vragen op? Wie is Banksy? Is dit wel een documentaire? Tegelijkertijd gaat het verhaal gewoon door en zien we wat Banksy allemaal uitvreet met onder andere een beschilderde olifant. Na afloop van Exit Through The Gift Shop wil je eigenlijk nog een keer kijken om te zien of je ergens een hint gemist heb. Daarom is het zo mooi dat je de docu nu op dvd kunt kijken.

banksy disney guantanamo 2006 20107161118