Recensie: Guinness World Records 2013

odd guinness world records 2013 8

Sinds 1955 verschijnt jaarlijks een Guinness Book of Records. Inmiddels heet de serie Guinness World Records. De opzet is nog steeds hetzelfde: een boek met daarin een enorme opsomming wereldrecords. Of dat leuk is om te lezen? Jazeker!

We hebben echt uren gelezen in het boek en hebben daarbij heel veel kennis opgedaan. Veel records zijn natuurlijk behoorlijk stompzinnig of vergezocht. Neem bijvoorbeeld het grootste kokossnoepje ter wereld. Dat is leuk om te lezen, maar verder heb je weinig aan die informatie. Maar op dezelfde pagina staat ook dat de KitKat in 120 verschillende smaken is te krijgen waaronder komkommer, wasabi en watermeloen. Dat is ook nutteloze informatie, maar we zouden dolgraag een reep met een van die smaken willen hebben.

Culemborg

Serieuze onderwerpen komen ook aan bod. Vol interesse lazen we bijvoorbeeld over het Borexino-experiment of het vermogen van Rockefeller. Heel diep op de stof gaat het boek niet, maar we hebben regelmatig tijdens het lezen verder informatie gezocht op internet. Ook bij minder serieuze onderwerpen trouwens. Zo weten we nu dat bij de uiterwaarden bij Culemborg exemplaren rondlopen van het harigste varkensras ter wereld.

Kortom: dit boek is een heerlijk leesbare combinatie van serieuze wetenschap en totale nonsens. In vergelijking met vroegere edities is er heel veel gebruik gemaakt van beeld en infographics. Nieuw bij deze editie is dat je via een speciale app een aantal foto’s kan omtoveren tot beelden in 3D.