Recensie: Haruki Murakami – Slaap

murakami e1481479016205

Zonder dat we het van te voren wisten, was daar vorige week opeens een nieuw boek van Haruki Murakami. Dit keer geen lijvige roman, maar een kort verhaal vergezeld van prachtige tekeningen.

Het verhaal is weer klassiek Murakami. Een bizar voorval, dit keer een vrouw die al 17 dagen niet kan slapen, wordt zodanig beschreven dat je het onmiddellijk voor waarheid aanneemt. De vrouw lijkt vreemd genoeg geen last te hebben van haar slapeloosheid. Daarom vult ze haar nachten met zaken waar ze sinds haar studententijd niet meer aan toe is gekomen.

Herlezen

Een van die zaken is het herlezen van Anna Karenina. Doordat Murakami uitgebreid stilstaat bij het tragische verhaal, ga je als lezer er bijna automatisch vanuit dat dat zijn weerslag gaat hebben op de hoofdpersoon uit slaap. Ook de verwijzingen naar water doen onheilspellend aan, maar zoals gebruikelijk laat Murakami dit vooral aan de fantasie van de lezer over.

Dat laatste wordt ook nog eens versterkt door de tekeningen in het boek. Deze zijn gemaakt door de Duitse (strip)tekenaar Kat Menschik. Haar tekenstijl is sterk beïnvloedt door Japanse kunst. Je ziet er zowel verwijzingen naar de houtsnedes van Katsushika Hokusai als hedendaagse manga in terug. Het feit dat de tekeningen zijn gedrukt in zilver en donkerblauw maken ze extra intrigerend. Slaap is daarom een meer dan welkome aanvulling op het prachtige oeuvre van Murakami.