Haruki Murakami – De Moord op Commendatore – deel 1

De moord op Commendatore Deel 1

Ook in zijn nieuwe boek weet de Japanse schrijver Haruki Murakami de lezer mee te nemen naar een wereld waar niets is wat het lijkt. De Moord op Commendatore kan zich meten met het beste werk van Murakami.

Dit keer draait het om een schilder die een verbroken huwelijk achter de rug heeft. Via een vriend van de kunstacademie kan hij intrek nemen in een huis in de bergen, dat ooit eigendom was van een beroemde kunstenaar. Daar ontdekt de hoofdpersoon een aantal mysterieuze zaken en ontmoet hij een paar vreemde personages.

Cliffhanger

Murakami neemt ook dit keer alle ruimte om zijn verhaal te vertellen. De Moord op Commendatore is opgesplitst in twee boeken. Het eerste deel van 500 bladzijden heeft Een Idea Verschijnt als ondertitel. Deel 2 volgt over een maand. Als bij een spannende serie weet Murakami deel 1 af te sluiten met een geweldige cliffhanger. Dit heeft tot gevolg dat een ieder die dit boek leest de komende weken vol spanning zit te wachten op het vervolg.

De ingrediënten van de verhalen van Haruki Murakami zijn vaak hetzelfde. Ook dit keer zijn er veel elementen terug te vinden die we vaker hebben gezien. Zo speelt muziek een zeer belangrijke rol. In dit geval Don Giovanni van Mozart. Wie deze opera een beetje kent, zal de naam Commendatore wellicht herkennen. Wie de opera niet zo goed kent, heeft daar overigens geen last van, want ook zonder deze verwijzingen is het boek erg prettig om te lezen en vooral razend spannend.

Seks en relaties

Verder vind je in het boek de nodige relatieperikelen, opbloeiende relaties met afspraakjes, een flinke dosis seks en natuurlijk bovennatuurlijke zaken. Want zodra de schilder zijn intrek neemt in zijn tijdelijke woning gebeuren allerlei vreemde dingen. Het knappe van Haruki Murakami is dat hij alles zodanig beschrijft dat je als lezer nooit echt vraagtekens zet bij de ontwikkelingen, maar al het onverklaarbare accepteert. Dit komt vooral door de prettige schrijfstijl, de personages waarmee je je meer kunt identificeren dan je in eerste instantie wilt aannemen en omdat dit boek wederom razend spannend is.

Rondom deel 2 van De Moord op Commendatore organiseert uitgever Atlas Contact een heus Murakami-weekend in Rotterdam met muziek, theater, literatuur en Japanse cultuur. Voor informatie en kaarten kijk je op de website Murakami.nl.