Recensie: Heinz, van H tot Z – Deel E

heinz deel E

De rode kat Heinz ben je ongetwijfeld wel eens tegengekomen in de krant, zoals tegenwoordig in de Metro. Voor wie één strookje per dag te weinig is, zijn nu de eerste jaren verzameld in een mooi dik en gebonden boek. Met als extraatje dat de strips ook nog eens ingekleurd zijn.

Uiteindelijk zal het verzameld werk van Heinz uit 5 delen gaan bestaan. Nu is net deel E uit. Die E staat voor de tweede letter uit de naam Heinz. Dus je zou ook van deel 2 kunnen spreken. Naast het voordeel van dat je lekker veel Heinz in een keer kunt lezen zijn er meer sterke punten die de aanschaf van dit boek rechtvaardigen. We noemden al eerder dat de strips zijn ingekleurd. Daarnaast leggen makers Windig en de Jong achterin het boek uitgebreid uit waar ze hun inspiratie vandaan halen, maar het sterkste punt blijven de strips zelf.

Grotere geheel

Normaal moet je het in de krant doen met een strookje van één grap, nu deze gebundeld zijn valt het grotere geheel op. Vaak gaan een de strips een tijdlang over hetzelfde onderwerp, waarna ze met een vreemd bruggetje over gaan op het volgende. Zo is Heinz op het ene moment nog te gast in een klooster om even later koning van het bos te worden of komt hij terug van een bizarre reis naar Amerika om even later assistent van Dr. Frankenstein te worden. Als je de grappen in een groter geheel ziet, valt pas op dat ze soms een herhaling of variatie op een eerdere grap zijn. Op die manier worden deze grappen sterker, of flauwer (maar dan wel in de positieve zin van het woord). Wij kunnen in elk geval niet wachten op de volgende delen.

strips van heinz