Recensie Kanye West & Jay-Z: Gelredome

watch the throne
watch the throne

Het leven is goed voor de twee meest succesvolle rappers van de afgelopen jaren.

Jay-Z is getrouwd met de mooiste zangeres ter wereld, is pas geleden vader geworden van dochter Blue Ivy en is mede eigenaar van de basketbalclub Brooklyn Nets. Kanye West kreeg van zijn nieuwe vriendin Kim Kardashian een Lamborghini cadeau ter gelegenheid van zijn 35ste verjaardag en maakt sneakerheads zo gek dat zij bereid zijn om twee nachten te kamperen voor de winkel om kans te maken eigenaar te worden van de door hem ontworpen Nike Air Yeezy 2.

Legendarisch

Toen vorig jaar hun album Watch The Throne (voor zover ik weet een van de eerste albums die niet gelekt was voor de releasedatum) uitkwam was de grote vraag wanneer zij hun kunsten in Nederland zouden gaan vertonen. In eerste instantie was er sprake van dat zij ons land zouden overslaan, maar uiteindelijk kozen zij ervoor om in Arnhem een show te doen. De zuidtribune van het stadion was afgesloten wegens die ietwat tegenvallende kaartverkoop, maar desondanks waren er zeker 20.000 fans in de Gelredome te vinden. Om precies 20:20 uur startte de show die in veel opzichten legendarisch zou zijn…

Vanaf de eerste tonen van H.A.M. werd duidelijk dat de productie van dit concert bijzonder was. Op twee kubussen van ongeveer 6 meter hoog begonnen Jay en Kanye het publiek te vermaken met hun raps. Andere spectaculaire effecten: een gigantische Amerikaanse vlag bij Otis, grote steekvlammen bij No Church In The Wild, en veel mooie beelden van allerlei roofdieren tijdens een aantal nummers om nog even te benadrukken dat zij tot de top van de voedselketen behoren. De heren waren het grootste gedeelte van het concert in het zwart gekleed en hadden genoeg gouden kettingen om hun nek hangen om een hypotheek in één keer mee te financieren.

Lijflied

Na het eerste nummer kwamen nog vier tracks van het album Watch The Throne voorbij. Daarna rapten Kanye West en Jay-Z afzonderlijk hun eigen nummers. Daarbij viel het op dat de nummers van Jay meestal niet integraal werden gedraaid, terwijl Kanye wel een uitgerekte versie van Runaway deed die bijna tien minuten mocht duren. Ik vond dat, als groot Jay-Z-fan, enigszins jammer. Voor mij was het ook het enige smetje op het optreden. Naarmate de show vorderde begon de behoefte aan Niggas in Paris te groeien en na twee uurtjes was het eindelijk zover. De Gelredome ontplofte bij het horen van de eerste tonen van het lijflied van het duo. Uiteindelijk mocht het publiek ‘slechts’ vijf keer op het nummer losgaan (in Parijs speelden zij Niggas in Paris twaalf (!) keer af en in Antwerpen zes keer) waarbij tijdens de laatste twee uitvoeringen moshpits gemaakt dienden te worden. Onvergetelijk.

Kanye West en Jay-Z hebben een optreden gegeven dat vol zat met energie en het plezier straalde ook van beide heren af. Zij waren in topvorm en de ruim 60 euro die neergeteld moest worden voor een kaartje was het allemaal dubbel en dwars waard. Geruchten gaan dat de beide heren nog een keer de studio in gaan duiken om een deel twee van Watch The Throne op te gaan nemen. Ik kan nu al niet wachten op de volgende tour.
That shit cray!

Mo Banadji