Recensie: Safe House

cn image size safe house

Ryan Reynolds (Buried) speelt Matt Weston, een rookie CIA wannabe die als bewaker gestationeerd is in een safe house in Kaapstad. Deze uiterst beveiligde, geheime locatie, die wordt gebruikt wordt voor het opvangen van belangrijke getuigen en veiligheidsagenten, fungeert voornamelijk als hoogbewaakte verhoorruimte voor gevangenen van de CIA. Matt heeft echter al maanden geen ‘gast’ mogen ontvangen en naast de toenemende verveling ziet hij hier weinig kans om zichzelf te bewijzen en hogerop te komen.

Elders in Kaapstad wordt notoire CIA verrader Tobin Frost (Denzel Washington), achternagezeten door een aantal zwaar bewapende huurlingen. Als hij hierdoor noodgedwongen de Amerikaanse ambassade in Kaapstad binnenloopt, is de CIA totaal verbijsterd en laat hem onder zware beveiliging naar het safe house van Matt escorteren voor verhoor.

Bad guys

Tijdens de ondervraging wordt er echter een zware aanval op het safe house gepleegd en is het uiteindelijk de onervaren Matt die met crimineel Frost op de vlucht moet om hem levend bij het volgende safe house te krijgen. Frost heeft echter andere plannen en probeert koste wat kost aan zowel Matt als zijn achtervolgers te ontsnappen. Maar wie zijn de echte bad guys? En wie is wel te vertrouwen?

Het karakter van Tobin Frost is er eentje die op Washington’s lijf is geschreven, maar het is vooral Reynolds, hier volledig ontdaan van zijn overwegend wise guy macho imago, die in Safe House overtuigt. Reynolds is geheel geloofwaardig als naïeve, onervaren CIA-pion, die amper zijn hoofd boven water weet te houden en totaal niet weet hoe hij de sluwe, geharde Frost aan moet pakken.

Lange shots

De korrelige handheld wijze waarop Safe House is gefilmd plaatst de kijker midden in de actie, die overigens goed te volgen is, zonder door te draven in hypersnel en onbegrijpelijk gemonteerde beelden. De aanstormende Zweedse regisseur Daniel Espinosa laat de camera gedurende lange shots op de gezichten van zijn hoofdpersonages laveren, waardoor we als kijker binnengezogen worden in wat er in hun omgaat, terwijl ze fysiek en mentaal door de mangel gehaald worden.

Hoewel niet alle clichés van het spionagegenre worden vermeden en er niks nieuws is aan de boodschap dat er in het leven van een CIA-agent weinig ruimte is voor andere zaken, heeft Safe House  veel te bieden. Locatie Zuid-Afrika zorgt voor prachtige beelden, de uitstekend gechoreografeerde actie scènes volgen elkaar in rap tempo op en ook de bijrollen zijn sterk gecast met namen als Brendan Gleeson (In Bruges) Robert Patrick (Terminator 2), Sam Shephard (Black Hawk Down) en Vera Farmiga (Source Code).

Recensie: Leah van Tooren