The Tragedy of Macbeth maakt diepe indruk

The Tragedy of Macbeth

Jarenlang maakten de broers Joel en Ethan Coen samen geweldige films. Deze behoren stuk voor stuk tot de beste cinema van de afgelopen decennia. Met The Tragedy of Macbeth gaat Joel Coen voor het eerst solo en hij maakt daarbij diepe indruk.

The Tragedy of Macbeth is een verfilming van de beroemde tragedie van William Shakespeare. Bijzonder detail hierbij is dat een aantal zeer beroemde en geliefde regisseurs Coen hierin voorging: Orson Welles, Roman Polanski en Akira Kurosawa. Vooral Troon van bloed van Kurosawa was van grote invloed op deze verfilming van Joel Coen.

Mede daarom zien we een film in stemmig, maar haarscherp zwart-wit. Een eigen element dat Coen hieraan toevoegt is de minimalistische setting. Aan het begin, als MacBeth van drie heksen (die op geniale wijze worden gespeeld door Kathryn Hunter) een voorspelling krijgt te horen, bestaat het landschap uit een lege mistige vlakte. Ook het kasteel van MacBeth is kaal en leeg en doet qua stijl denken aan het brutalisme.

Tekst

Dit minimalisme zorgt voor extra ruimte voor de acteurs. Vooral Denzel Washington als MacBeth en Frances McDormand als Lady MacBeth zijn erg sterk. Zeker omdat het script weinig ruimte laat voor interpretatie. De teksten zijn namelijk precies hetzelfde als Shakespeare ze 400 jaar geleden opschreef. Een mooie keuze die een wellicht een nieuw publiek kennis laat maken met het prachtige werk van Shakespeare.

The Tragedy of Macbeth is vanaf 14 januari te zien via Apple Tv+. Hopelijk is er snel ook ruimte voor een release in de bioscoop. Wij zagen de film namelijk begin december in de IMAX-zaal van Pathé Arena. Door het formaat en het geluid was dat een indrukwekkende en overdonderende ervaring.

The Tragedy of Macbeth

The Tragedy of Macbeth

The Tragedy of Macbeth