Recensie: Flight met Denzel Washington

denzel in problemen

Ik ben een groot fan van Denzel Washington. Meestal is zijn deelname aan een film voor mij al genoeg om deze te gaan zien. Na fantastische rollen in o.a. American Gangster, The Hurricane en The Bone Collector was het voor mij ook een logische keuze om hem in Flight te zien.

In Flight speelt Denzel Washington piloot Whip Whitaker. Een piloot wiens vliegtuig tijdens de vlucht ineens uit elkaar valt en dreigt neer te storten. Met een zeer gewaagde manoeuvre, waarbij hij de zwaartekracht flink tart, weet hij het toestel redelijk te landen. Hij raakt zelf buiten westen en uiteindelijk sterven er 6 inzittenden. Zonder hem, was iedereen een zeker dood gestorven.

In eerste instantie ziet men Whitaker als een held, wanneer hij wakker wordt. Het ziekenhuis is belegerd door pers en iedereen wil hem spreken. Hij ontwijkt het hele circus en trekt zich terug in de ouder boerderij van zijn vader. Ondertussen wordt er een onderzoek gestart naar de oorzaak van de crash. Naast defecten aan het toestel, komen er ook andere zaken aan het licht. Uit de bloedtesten van de crew blijkt dat Whitaker alcohol in zijn systeem had toen hij vloog.

Vervolgens verschuift het perspectief van de film naar de strijd van Whitaker tegen het onderzoek én tegen zijn alcoholverslaving. Hij liegt over zijn drinkgedrag en komt steeds verder in de problemen. Het is de vraag of het hem lukt het onvermijdelijke te voorkomen.

flight

Flight verandert van het interessante actie/drama dat het in eerste instantie lijkt in een droevig portret van een alcoholist. Het is ingrijpend om te zien hoe iemand met een verslaving in een neerwaartse spiraal raakt en zichzelf steeds verder de vernieling in werkt. Whitaker duikt van de ene leugen in de ander en vind zichzelf uiteindelijk met de rug tegen de muur..

Wat mij opviel

-De rol van John Goodman slaat eigenlijk nergens op. Hij schiet Whitaker te hulp als oude vriend, maar uiteindelijk is hem van drugs of drank voorzien eigenlijk zijn enige bijdrage. Jammer, zo’n goeie acteur.
-In het ziekenhuis ontmoet Whitaker een aan heroïne verslaafde vrouw, Nicole. Hij heeft een gesprek met haar en besluit ter plekke dat hij haar later zal opzoeken. Als hij uit het ziekenhuis komt zoekt hij haar op en dezelfde dag trekt ze bij hem in. Dat ging wel erg makkelijk.

Tot slot
Al met al viel Flight mij eindelijk tegen. Misschien is dat omdat ik te hoge verwachtingen had van ‘de nieuwe Denzel Washington’. In plaats van de vermakelijke, sterke speelfilm die ik verwachte, zag ik een grauw portret van een alcoholist met te grote verantwoordelijkheden. Ondank het tegenvallende verhaal, vond ik het wel een sterke rol van Denzel Washington. Hij weet de ingehouden woede en de wanhoop van zijn personage erg goed over te brengen en is erg geloofwaardig. Mijn bewondering voor hem zal dan ook blijven, ondanks dat Flight in mijn optiek niet op zijn plank met ‘hoogtepunten’ mag worden bijgeschoven.

Regisseur: Robert Zemekis
Met: Denzel Washington, Nadine Velazquez, John Goodman en Don Cheadle.

Recensie: Teun Backer