Recensie: The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

finse boksfilm

Liefde overwint alles. In de Finse film The Happiest Day in the Life of Olli Mäki zie je wat voor invloed de liefde op een professioneel bokser kan hebben.

In de jaren 50 en 60 was Olli Mäki een bekende sporter in Finland. In 1959 werd hij Europees kampioen in de klasse lichtgewicht. Een paar jaar later was zijn coach ervan overtuigd dat Olli de regerend wereldkampioen kon verslaan. Er werden plannen gemaakt om de Amerikaan Davey Moore naar Finland te halen voor een groots gevecht in het Olympisch stadion van Helsinki.

Verliefd

Na het lezen van de vorige alinea zou je misschien denken dat The Happiest Day in the Life of Olli Mäki een typische boksfilm is, maar dat is absoluut niet het geval. Tijdens de voorbereidingen van de match op de wereldtitel ontmoet Olli een meisje. Hij raakt vervolgens zo verliefd op deze Raija, dat hij vergeet te trainen.

In mooi zwart-wit zie je hoe de bokser zich overgeeft aan de liefde, hoe dit zijn coach radeloos maakt en hoe het meisje zich schuldig voelt. Een romantisch sportverhaal dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Wie goed oplet tijdens de laatste scene, ziet hoe het liefdespaar uit de film de echte versie van het tweetal ontmoet. Zo zie je maar dat liefde sterker is dan wat dan ook.