Recensie: Tomb Raider The Definitive Edition

Tomb Raider The Definitive Edition

Bijna een jaar na de release op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC, heeft Square Enix the Definitive Edition uitgebracht voor de next-gen consoles. Maar wat brengt deze nieuwe versie allemaal met zich mee? En is hij het waard om te kopen als je hem vorig jaar al hebt gespeeld?

In de Definitive Edition zitten, naast de oorspronkelijke game van 2013, ook alle uitgebrachte DLC-pakketten. Denk hierbij aan een fiks aantal extra kostuums voor Lara en een nieuwe tombe. Het vult de al lange gameplay van Tomb Raider aan met wat extra content, maar verwacht er niet teveel van. Qua verhaal en gameplay blijft het namelijk identiek dezelfde game, voor meer informatie daarover kun je de review van Tomb Raider van vorig jaar nog eens nalezen.

Waar de Definitive Edition niet identiek aan zijn voorganger in is, zijn de graphics. Als je de overstap maakt naar de next-gen consoles, verwacht je natuurlijk adembenemende beelden. En dat is een apart puntje bij Tomb Raider. Toen de game vorig jaar uitkwam op onder andere de PlayStation 3 en Xbox 360 zag deze er al erg goed uit. Je merkte dan ook echt dat het uiterste uit de consoles werd gepompt. In eerste instantie zal je niet veel verschil zien tussen de versies, want ook The Definitive Editon ziet er prachtig uit. Pas als je de current en next-gen daadwerkelijk naast elkaar zou zetten ga je het zien. Textures in de wereld zien er beter uit, het hoofd van Lara Croft is volledig herbouwt voor de next-gen versies en de framerate loopt gigantisch soepel. Geen enkel moment kwam er een hapering in het scherm, zelfs niet tijdens de hectischere momenten…en dat zijn er aardig wat.

Conclusie

Heb je vorig jaar Tomb Raider al gespeeld, dan brengt The Definitive Edition niks nieuws op tafel. De game zag er aan het einde van de vorige generatie al erg goed uit en heeft in de next-gen versie een oppoetsbeurt gekregen, die in eerste instantie niet meteen zichtbaar is, maar wel degelijk aanwezig is. Ben je in 2013 de game misgelopen en heb je al een next-gen console staan? Haal The Definitive Edition in huis en beleef alsnog één van de beste games van 2013.

Tomb Raider: The Definitive Edition is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en vanaf de consolelaunch ook de Xbox One.

Marc de Haas