Review: Mass Effect LE

Mass Effect LE review

De originele Mass Effect-serie staat bekend als één van de beste ooit en na jaren van smeekbeden van fans, is er dan nu eindelijk de Legendary Edition: een collectie van de eerste drie games, verbeterd voor een nieuwe generatie.

Zeker toen de serie na de reboot Mass Effect Andromeda faalde in 2017 en de volledige studio erachter opgedoekt werd, voelt het nu nog beter om terug te keren. De Legendary Edition bundelt de eerste drie delen, die uitkwamen voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC tussen 2007 en 2012 en voegt hier alle DLC aan toe. Dit laatste is een groot ding, gezien zeker Mass Effect 2 en 3 absolute klassiekers als losse aankopen kende. Met name de Citadel expansion van deel 3 en de Overlord en Lair of the Shadow Broker van Mass Effect 2 waren fantastisch: ze introduceerde nieuwe personages, voertuigen en gave diepgang en nieuwe inzichten op de gebeurtenissen uit de hoofdgames. Deze Legendary Edition is dus de meest complete manier om de originele trilogie van Commander Sheppard te ervaren.

Zoals je het herinnert

Daarbij is de Legendary Edition een genot om naar te kijken. Grafisch hebben de games een flinke poetsbeurt gekregen, wat meer is dan alleen wat lens flares. Zo speel je alle games in 4K en 60 fps op PlayStation 5, terwijl de game ook speelbaar is op de vorige generatie consoles. Ook licht effecten zijn vele malen meer uitgebreid en we hebben te maken met hogere resolutie textures. Grappig genoeg hebben we hier te maken met het gevoel van dat het eruitziet zoals je het herinnert, maar wanneer je deze beelden naast het origineel legt dan merk je een heel groot verschil. Alleen al hoe soepel als loopt en hoe snel alles laadt op Sony’s laatst console is het (her)spelen waard.

Mako is nog altijd een meme

Ook op het gebied van gameplay zijn er veranderingen doorgevoerd en met name in de eerste game. De meme die de Mako heet rijdt eindelijk… iets beter. Het zes wielen tellende ruw terrein voertuig reageert beter maar is nog altijd een draak die terecht aangepakt werd in de daaropvolgende games. De shooter mechanics voelen beter maar nog altijd had ik de eerste game moeite om Shepard op het juiste moment in cover te krijgen bijvoorbeeld. De stroomlijning die de twee vervolgen aanbrachten worden hierdoor alleen maar versterkt.

Fantastische games

Al dit maakt niet uit als je bedenkt wat een briljante games dit zijn die je nu kunt ervaren als nooit tevoren. Mass Effect zette de toon voor wat een Bioware RPG kon zijn. Rijke, boeiende personages met briljante voice acting en geweldig geschreven dialogen zette de toon. Maar ook het universum met diens inwoners en historie is ook in 2021 nog altijd indrukwekkend. Mass Effect weet jr altijd een nieuwe wortel voor te houden en is ook niet bang het kleed onder je uit te trekken veel verderop. De oorsprong van de robotische hivemind de Geth en Genophage bij de oorlogszuchtige Krogans zijns twee van zulke voorbeelden, waarbij zwaar beladen onderwerpen vanuit meerdere kanten belicht worden. Mass Effect liet zien wat video games ook konden zijn en zou alleen daarom al in jouw console moeten zitten.

Conclusie

De originele Mass Effect-trilogie staat nog altijd als een huis en deze Legendary Edition is de ultieme manier om deze games te beleven. De vele grafische en gameplay verbeteringen zijn indrukwekkend, maar deze uitvoering bundelt ook alle DLC. Mass Effect zou door iedereen ervaren moeten worden en deze moderne uitvoering is de beste mogelijkheid om het voor het eerst of opnieuw te mogen meemaken.

Sander Noordijk

Mass Effect LE review