Selección de Maestros: meer dan een rum alleen

spicy

Voor de lancering van Havana Club’s nieuwe product, Selección de Maestros, was Cuban Cigars in de Utrechtsestraat (Amsterdam) omgetoverd in een intieme bar met livemuziek van Kris Berry, zonnige hapjes en een tasting van heerlijke Cubaanse rum. Mixed Grill kon niet anders dan bij de lancering van dit bijzondere product zijn en duikje nemen in de cultuur van Cuba.

Voor het feestvolle evenement was internationaal brand-ambassadeur van Havana Club, Michael Menegos, uit Parijs overgekomen om ons te vertellen over de passies, de processen en de tradities die achter de Havanna Club schuil gaan. Michael die al 22 jaar bartender is en sinds 3 jaar werkzaam is voor Havanna Club, heeft in een bijzonder gedetailleerde presentatie weergegeven wat de Selección de Maestros nou zo bijzonder maakt.

Zijn verblijf op Cuba heeft zijn leven veranderd. De manier van leven en de speciale plek die het drinken van rum inneemt heeft hem gefascineerd. Het drinken van rum is niet hetzelfde als het nuttigen van een cocktail of zomaar een sterke drank, er is een speciale drinkcultuur aan verbonden en rum zou je kunnen beschouwen als een cultureel product. Het is een drank die genuttigd wordt bij het spelen van domino in de middag; het is een drank van een ieder die zichzelf liefhebber van de kleine plezierigheden van het leven kan noemen.

Speciaal soort suikerriet

Selección de Maestros is echter geen volledig nieuw product, maar het toont ons wel een nieuwe verpakking en een nieuwe naam voor een product wat na een zorgvuldig proces van ‘blending’ en ‘aging’ is verkregen. Het proces van rum begint bij het verbouwen van een speciaal soort suikerriet, het oogsten en het extraheren van de melasse ervan zijn slechts de beginselen van een product wat later pas ‘rum’ genoemd kan worden, nadat het op zijn minst 2 jaar heeft gestaan in een houten vat. Daarna komt de fase van het toevoegen van unieke en speciale aroma’s.

Het advies is om de Selección de Maestros te drinken met een klein drupje water of een ijsblokje of twee. Maar uiteraard zijn er ook cocktailrecepten voor te krijgen. Voor alle liefhebbers van een goede rum met citrustonen, elementen van rood fruit en een bitterzoete afdronk, is de Selección de Maestros een waar geschenk. Ook al is de zomer nog ver van ons vandaan.

Tekst: Minja Sarovic
Foto’s: Julie Hrudova Photography

michael menegos
Michael Menegos

poster op het raam

Volg ons op Facebook