Arubaanse sferen bij Spirited Union Distillery

Arubaanse sferen bij Spirited Union Distillery
Mooie flessen, mooie inhoud

Bij Spirited Union Distillery in Amsterdam maken ze bijzondere rum met heerlijke smaken. Wij brachten een bezoek aan de distilleerderij op een avond waarbij het eiland Aruba centraal stond.

De Aruba Tourism Authority had namelijk een tijdje geleden gevraagd om een speciale rum te maken die de smaken van het eiland vertegenwoordigen. Dat is de Spirited Union Queen Pineapple & Spice geworden. Voor deze rum is de zoete Queen Victoria-ananas gebruikt, deze geeft een heerlijke tropische geur. Kaneel zorgt voor pit en balans in de rum.

Cocktail

Wie onlangs een fles Queen Pineapple & Spice kocht maakte daarmee kans op een reis naar Aruba. De finale van de avond bestond daarom uit het selecteren van de winnaar. Maar voordat het zover was, waren er nog flink wat verrassingen. Om te beginnen een heerlijke cocktail op basis van twee soorten rum, Angostura bitters, gingerbeer en ginger ale. Erg lekker.

Daarna vertelde Ruben Maduro, de oprichter van Spirited Union, iets over zijn unieke distilleerderij. Ruben is zelf opgegroeid op Aruba, dus dat was weer een link naar dit eiland. Datzelfde gaat op voor Elizabeth Lopez, de winnaar van Heel Holland Bakt, ook zij groeide op op Aruba. Ze kwam deze avond trouwens niet met lege handen, maar bracht een prachtige taart die was geïnspireerd op de smaken van Spirited Union Rum. De taart smaakte overigens nog beter dan deze eruit zag.

Arubaanse sferen bij Spirited Union Distillery
Heel Holland Bakt-winnaar Elizabeth Lopez was er ook en bracht een fantastische taart mee

Wat de Spirited Union Distillery zo bijzonder maakt, is dat ze er niet alleen heel erg goede rum maken, maar dat je er ook zelf aan de slag kan. Het is mogelijk om een workshop te volgen waarbij je zelf gaat distilleren. Daarvoor hebben ze miniatuurversies van brouwketels staan waarmee je precies genoeg maakt voor een eigen fles. Een erg leuke en leerzame ervaring.

Je eigen recept

In een grote stellingkast staan allemaal potten met ingrediënten die je kunt gebruiken voor je eigen recept. Wij kozen voor Kolanoot, hout, gedroogde sinaasappel en verse citroenschil. Dat mengsel ging samen met rum in de distilleerketel. Door deze te verwarmen zal de alcohol bij ongeveer 80 graden gaan verdampen, waarbij de smaken van de ingrediënten worden meegenomen. De damp gaat vervolgens door een koelsysteem waarna je je eigen distillaat kan opvangen.

Arubaanse sferen bij Spirited Union Distillery
Destilleer je eigen rum

Dit distillaat gingen we vervolgens blenden met rum. Wij kozen daarbij voor een frisse en florale rum uit Swaziland. Het resultaat was een geheel eigen rum waarbij je duidelijk de gebruikte ingrediënten kunt proeven. Leuk detail is dat je zelf een naam mag bedenken voor je rum waarna ze bij Spirited Union razendsnel een etiket printen die je op de fles kunt plakken. Zodoende hebben we nu thuis onze eigen fles Kapoewa Rum. Kapoewa is capibara in Sranantongo.

Op de website van Spirited Union Distillery kun je alle info vinden over de workshops en kun je er ook direct een zelf boeken. Ook kun je daar een goede fles rum bestellen.

Arubaanse sferen bij Spirited Union Distillery
In de distilleerderij is ook een winkel
Arubaanse sferen bij Spirited Union Distillery
In Union There Is Strength