Spannende brug bij eeuwenoud kasteel

Brug bij kasteel
Foto: David Levine

Tintagel Castle is een magische plek in het Britse Cornwall. Het zou de plek zijn waar de legendarische koning Arthur is geboren. Een reden voor veel toeristen om naar de ruïnes van het kasteel af te reizen.

In de middeleeuwen was er een brug tussen het vasteland en het schiereiland waar het kasteel is te vinden, maar die brug is 500 jaar geleden ingestort. Bezoekers moesten tot voor kort met trappen naar beneden, over een houten brug wandelen en vervolgens weer met trappen omhoog. Nu hoeft dat niet meer dankzij de gloednieuwe Tintagel Castle Bridge.

Kier

De brug is niet alleen handig en mooi, maar is ook nog eens een fraai voorbeeld van bouwtechnieken. Eigenlijk zijn het twee bruggen die elkaar bijna ontmoeten in het midden. Wie namelijk de oversteek maakt, zal in het midden een flinke kier van 40 millimeter zien. Dat is de plek waar de twee brugdelen elkaar net niet raken. Deze ruimte is bewust, omdat de brug door weersomstandigheden kan krimpen en groeien, maar het laat ook zien hoe slim het ontwerp is.

Bij de meeste boogbruggen draagt de constructie het geheel. In dit geval leunen de twee delen om de rotsige ondergrond. Een techniek die we vooral zien bij bruggen in bergachtige gebieden. Een zichzelf steunende boog bouw is te ingewikkeld in bergachtig gebied. Omdat deze afgelegen omgeving daarmee flink wat raakvlakken heeft, kozen ontwerpers Ney & Partners en William Matthews Associates voor deze alpiene aanpak.

Brug bij kasteel
Eigenlijk zijn het twee bruggen. Foto: David Levine
Brug bij kasteel
He eiland en het vasteland zijn weer verbonden Foto: David Levine
Brug bij kasteel
Het gat in het midden. Foto: Jim Holden
Brug bij kasteel
De brug is gemaakt van staal. Foto: Jim Holden
Brug bij kasteel
Foto: Jim Holden
Brug bij kasteel
Foto: Jim Holden
Brug bij kasteel
Foto: Jim Holden
Brug bij kasteel
Foto: Jim Holden