Slimme manieren om je vloer te bekleden

vloer in de woonkamer

Heb je verhuis- of verbouwingsplannen? Dan moet je ook nadenken over een nieuwe vloer. Er zijn momenteel heel veel oplossingen die passen bij elke smaak en ieder budget. We zetten er een paar voor je op een rij.

PVC

Mocht je kiezen voor handig en voordelig, dan is PVC de oplossing. Dit materiaal kent alleen maar voordelen. Het is vergelijkbaar met het bekende laminaat, maar heeft een aantal belangrijke pluspunten. Zo is PVC veel stiller dan laminaat. Dit is vooral fijn voor je buren of huisgenoten als je in een flat, appartement of huis met meerdere verdiepingen woont.

Doordat je PVC met lijm aanbrengt, zit de vloer stevig vast, maar is het wel nog steeds mogelijk om beschadigde delen te vervangen. PVC is beschikbaar in tegels en stroken en is hierdoor relatief eenvoudig zelf aan te brengen. Heb je twee linkerhanden, dan kun je het ook laten doen.

Laminaat

Heeft je huis een vloer die in gestripte vorm niet helemaal egaal is? Dan is laminaat beter dan PVC. In het geval van PVC zul je eerste de vloer moeten (laten) egaliseren, wat een pittige klus is. Doordat je laminaat dikker is en je er vaak nog een onderlaag onder plaatst, werk je zo alle oneffenheden weg. Laminaat is vaak ook de goedkoopste optie en je hebt bovendien keuze uit enorm veel kleuren.

Epoxy

Ga je voor een stoere, industriële look kies dan voor een epoxyvloer. Dit is eigenlijk niet veel meer dan een laagje kunststof over de originele betonnen vloer. Op dit gebied zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt een strakke vloer laten gieten of kiezen voor een rauwer uiterlijk en de epoxy zelf aanbrengen. Ook zul je een keuze moeten maken tussen een kleur in de harslaag of dat je de vloer doorzichtig laat. Hierdoor zie je heel mooi alle oneffenheden en kleurverschillen van de oude vloer. Een mooie oplossing als je een oud huis hebt.

Tegels

Een klassieke manier om je vloer te bekleden is met tegels. Het fijne is dat tegels tegen een stootje kunnen en makkelijk schoon zijn te houden. Handig als je dieren of kleine kinderen hebt. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden met formaten en kleuren eindeloos. Wie lef heeft, speelt met kleuren en patronen of legt zelf een mozaïek aan.

Tapijt

Tapijt of vloerbedekking is ook een klassieke oplossing. Vroeger zag je het vrijwel overal, maar nu niet zo heel vaak meer. Wat zonde is, want een mooie tapijtvloer straalt comfort uit en is lekker warm en zacht aan je voeten. Zeker in de slaapkamer. Nadeel is dat het wel gevoelig is voor stof en vuil. Je zult dus extra tijd moeten steken in het onderhoud van de vloer.

Wat je dus uiteindelijk kiest, is heel persoonlijk. Het loont om van te voren goed onderzoek te doen naar wat je wilt. Andere zaken waar je rekening mee moet houden zijn budget, wie de vloer gaat leggen en of je huis gehorig is. Bedenk ook dat niet elke kamer dezelfde vloer hoeft te hebben en dat je vloeren nog mooier kunt maken door er een fraai kleed op te leggen.