Herken je dat? Zit je verdiept in een film of serie, maar vang je nauwelijks op wat de personages zeggen. Je bent zeker niet de enige. De verstaanbaarheid van dialogen op tv is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. Dat komt door verschillende factoren: gehaaste producties, een minder heldere geluidsmix, internationale accenten en zelfs de akoestiek van je eigen woonkamer. Voor mensen met gehoorverlies is dit probleem vaak nog veel groter. Het volume harder zetten helpt niet altijd, en ondertiteling kan storend zijn als je juist wilt genieten van de visuele pracht van een productie.
Daarom introduceert Sonos nu een vernieuwde functie: Spraakverbetering. Deze biedt maar liefst vier instelbare niveaus waarmee je de helderheid van dialogen precies kunt afstemmen op jouw behoeften. Er is zelfs een speciale stand ontwikkeld voor mensen met gehoorverlies. Deze baanbrekende functie is vanaf nu beschikbaar via een gratis software-update voor de Arc Ultra soundbar.
Slimmer luisteren, elk woord verstaan
Bij Sonos is het altijd het doel geweest om mensen te laten genieten van geweldig geluid. Daarom wilden ze meer doen voor mensen met gehoorverlies. Sonos is hiertoe een unieke samenwerking aangegaan met het RNID (Royal National Institute for Deaf People) om een spraakverbeteringsoplossing te ontwerpen die de specifieke uitdagingen van deze groep tv-kijkers écht aanpakt.
Matt Benatan, Principal Research Scientist bij Sonos, legt uit: “Het is niet alleen praktisch, het is ook emotioneel. Een van de belangrijkste aspecten van tv- en film kijken is de mogelijkheid om samen te genieten van culturele en entertainmentmomenten die live worden bekeken. Als één kijker de dialogen niet goed kan verstaan, gaat de kans om van dat moment te genieten en eraan deel te nemen verloren.”
Hoewel soundbars al jaren basale spraakverbetering aanbieden, ontbreekt het vaak aan de effectiviteit en geluidskwaliteit om het probleem echt op te lossen. Bij Sonos zijn ze echt diep in de materie gedoken en al snel bleek kunstmatige intelligentie de doorbraak te zijn.
“Door machine learning te implementeren in onze spraakextractietechnologie, hebben we ontdekt hoe we dialogen in het centerkanaal kunnen scheiden van andere geluiden en spraak in realtime kunnen verhelderen,” aldus Harry Jones, Sound Experience Engineer bij Sonos. “Hierdoor kunnen we precies de dialogen naar voren halen wanneer dat het meest nodig is, zonder het algehele volume te veel te beïnvloeden of afbreuk te doen aan de complete filmische ervaring.”
Het resultaat is een dynamische Spraakverbeteringstool met vier verschillende niveaus om uit te kiezen via het startscherm van de Sonos-app:
Laag: Een subtiele, artistieke aanpassing die de dialogen benadrukt met behoud van de originele ervaring en de intentie van de maker.
Midden: Een gemiddelde verbetering die zorgt voor betere dialooghelderheid en een smaakvolle balans met de omringende geluidselementen.
Hoog: Een hogere instelling waarbij de dialogen duidelijk naar voren komen en andere geluidselementen worden verminderd.
Max: De meest uitgesproken instelling waarbij de helderheid van de dialogen de absolute prioriteit heeft, speciaal ontworpen voor mensen met gehoorverlies. In tegenstelling tot de meer gebalanceerde aanpak van de lage, midden en hoge niveaus, controleert het maximale niveau de dynamische reikwijdte van niet-spraak elementen verder, waardoor dialogen stevig op de voorgrond van de ervaring worden geplaatst.
Samenwerking
In samenwerking met het RNID is er met 37 deelnemers van verschillende leeftijden en met diverse gehoorcapaciteiten hun gedetailleerde dagelijkse luisterervaringen verzameld en is de functie gedurende bijna een jaar getest op een breed scala aan content.
“We wilden ervoor zorgen dat Spraakverbetering voor iedereen zou werken, zelfs voor degenen die zich misschien niet eens realiseren dat ze gehoorverlies hebben,” zegt Lauren Ward, Lead RNID Researcher. “Eén op de drie volwassenen in het Verenigd Koninkrijk ervaart gehoorverlies, en in de VS is dat naar schatting iets minder dan één op de vier. Deze tool heeft het potentieel om een groot aantal mensen te helpen.”
Het team van Sonos werkte ook samen met de bekroonde filmgeluidsmixer Chris Jenkins om spraakextractietechnieken die in de studio worden gebruikt rechtstreeks naar de huiskamers te brengen, terwijl andere geluidselementen zoals geluidseffecten en muziek artistiek intact bleven.
“De nieuwe Spraakverbeteringsfunctie van Sonos is een enorme stap voorwaarts in het aanpakken van de dialoogproblemen die gepaard gaan met de enorme hoeveelheid content die tegenwoordig beschikbaar is,” aldus Jenkins. “Het is ook een bewijs van het belang van het behouden van menselijke input bij het bouwen met AI – er zijn talloze uren aan luistersessies geweest waarin we samen de details hebben doorgenomen en elke instelling hebben aangepast om ervoor te zorgen dat de dialogen subtiel worden verbeterd met behoud van de intentie van de maker.”
“Bij het creëren van Spraakverbetering wisten we dat we het perspectief van mensen met gehoorverlies vanaf de vroegste ontwikkelingsstadia centraal wilden stellen,” zegt Benatan. “Wat we leerden van RNID-onderzoekers en deelnemers vulde de input van Chris Jenkins perfect aan, waardoor we een breder scala aan luisteraarsperpectieven konden overwegen. Het is een ongelooflijke samenwerking geweest, en we zijn dankbaar voor hun expertise en tijd bij het gezamenlijk ontwikkelen van deze ervaring.”