SPACE10 stopt een bank in een envelop

bank in een envelop
Foto’s: SPACE10

Heb je wel eens ergens een bank gekocht en vervolgens geprobeerd deze met de auto bij je thuis te krijgen? Meestal is dat een heel gedoe, maar dat hoeft niet. De Deense designstudio SPACE10 heeft een bank ontworpen die in een envelop past.

Weliswaar een uit de kluiten gewassen envelop van 10 kilo, maar desondanks wel eenvoudig in je eentje te dragen. Om dit formaat en gewicht te realiseren is er samengewerkt met het Zwitserse Panter&Tourron. Opvallend is dat er uitgebreid gebruik is gemaakt van AI om de ‘Couch in an Envelope’ te ontwerpen. Dat begon door eerst de computer opdracht te geven om een bank te ontwerpen.

Comfort

Daarna kwamen er steeds meer aanvullende opdrachten bij als: lichtgewicht, duurzaam, makkelijk te verplaatsen en recyclebaar. Dit resulteerde in een ontwerp dat drastisch anders is dan de bank die de meeste mensen in huis hebben staan. Deze is vaak groot, log en vooral erg zwaar. Het is fijn dat er nu alternatieven worden ontworpen. Al moeten ontwerpers een ding niet uit het oog verliezen. En dat is dat een bank vooral fijn moet zitten.

Om dat voor elkaar te krijgen is er gekozen voor een ontwerp met een platte basis en aan de zijkant een soort vleugels die je kunt verstellen. Zo maak je zelf de bank die aan jouw wensen voldoet. Ook is het mogelijk om meerdere banken te combineren tot een groter zitmeubel voor meerdere personen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De toekomst van de bank is nu begonnen.

bank in een envelop

bank in een envelop
Stapel banken op een pallet

bank in een envelop

bank in een envelop

bank in een envelop

bank in een envelop