Deze bank nodigt uit tot conversaties

Best Weapon
Foto: Bjørnar Øvrebø

De Noorse designstudio Snøhetta heeft een unieke bank ontworpen voor het Hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. De bank is gebaseerd op een uitspraak van Nelson Mandela en moet zorgen dat mensen met elkaar in gesprek gaan.

Mandela zei ooit het volgende: “The best weapon is to sit down and talk”. Vandaar dat deze bank de naam Best Weapon heeft gekregen. Het is een speelse manier om een boodschap van vrede en hoop bij het oplossen van conflicten uit te spreken. De vorm en de functie van de bank hebben allebei een belangrijke taak.

Gesprek

Allereerst kun je in de vorm een glimlach ontdekken. Een glimlach doet immers altijd wonderen. Daarnaast zorgt de vorm ervoor dat mensen dichtbij elkaar moeten zitten. Hierdoor is het makkelijker om een gesprek aan te gaan. De 6.5 meter lange bank (of is het een sculptuur?) is tot slot natuurlijk ook een symbool op een bijzondere plek.

De verwachting is niet dat wereldleiders of vertegenwoordigers samen op deze bank gaan zitten om zo de problemen in de wereld op te lossen. Wat de bank wel kan doen, is de voorbijlopende diplomaten tot nadenken aanzetten. Wie weet dat ze vervolgens de wijze woorden van Mandela gaan toepassen. De bank staat daarom heel toepasselijk naast een ander kunstwerk met een grote symbolische betekenis: het pistool met een knoop in de loop van kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd.

Best Weapon
Foto: Bjørnar Øvrebø
Best Weapon
Foto: Johannes Berg
Best Weapon
Foto: Kim Haughton
Foto: Bjørnar Øvrebø
Best Weapon
Foto: Bjørnar Øvrebø