Houten studie naar de wortels van een boom

Study in Pattern
Foto’s © Wade Kavanaugh en Stephen B. Nugyen

Het duo Wade Kavanaugh en Stephen B. Nguyen maakt fantastische installaties van stroken hout. Voor hun laatste werk Study in Pattern zijn ze aan de slag gegaan met het reconstrueren van een boom.

Als je een boom ziet staan in een bos, park of in de stad zie je slechts een deel. Onder de grond vertakt zich een gigantisch netwerk van wortels, dat vaak net zo groot is als het zichtbare deel van de boom. In dit werk staat dat onzichtbare deel centraal. Met behulp van lange stroken hout is het wortelstelsel van een enorme boom op spectaculaire wijze gevisualiseerd. Al deze wortels komen uiteindelijk samen in een spiraalvormige structuur die de stam van de boom vormt. Bezoekers van het werk kunnen onder dit deel door wandelen en naar boven kijken naar het binnenste van de boom.

Sharjah

Het bijzondere kunstwerk is bedacht voor het Islamic Arts Festival in Sharjah, de hoofdstad van één van de zeven emiraten. Deze staat ligt slechts op 9 kilometer van Dubai en staat bekend om zijn musea. Speciaal voor het festival heeft het kunstenaarsduo onderzoek gedaan naar de overeenkomsten tussen islamitische kunst en architectuur en patronen in de natuur. Dit zie je heel mooi terug in de spiraalvorm van de boomstam en de golvende bewegingen van de wortels.

Dit werk is overigens ook weer een studie op zich. Uiteindelijk moet het eindresultaat een gigantische houten sculptuur worden die permanent te zien zal zijn in een nieuw congrescentrum in Seattle. Voor de bouw van deze installatie heeft de opdrachtgever een budget van maar liefst 1 miljoen dollar uitgetrokken.

Study in Pattern

Study in Pattern

Study in Pattern

Study in Pattern

Study in Pattern

Study in Pattern

Study in Pattern