Bezoek Hull en de landschappen van David Hockney

Visit Hull and East Yorkshire

Dit voorjaar stond het Van Gogh Museum in het teken van de Britse kunstenaar David Hockney. Naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature brachten wij een bezoek aan de stad Hull en de prachtige landschappen van East Yorkshire.

Tijdens de tentoonstelling in het Van Goghmuseum kon je ontdekken wat de connectie is tussen het werk van David Hockney en dat van zijn inspiratiebron Vincent van Gogh. De tentoonstelling liet de geweldige landschappen van Hockney zien. De enorme werken, die opgebouwd zijn uit meerdere panelen, toonden de schoonheid van het heuvellandschap in East Yorkshire.

Het is deze streek in Engeland waar Hockney zijn liefde voor de natuur en de seizoenen herontdekte en waar hij nieuwe technieken uitprobeerde. De kracht van deze werken zit ‘m in de manier waarop de details zijn weergegeven en het opvallende kleurgebruik. Of wat Hockney daarover zelf zegt: “alsof de natuur champagne over de struiken heeft gespoten”. En nu mogen wij deze landschappen in het echt gaan bewonderen! Voor we echter een bezoek gaan brengen aan de natuur van de zogeheten Yorkshire Wolds gaan we eerst een dagje op pad in de stad Hull en het nabijgelegen Beverley.

Kingston upon Hull

Hull, voluit Kingston upon Hull, bereiken we na een nachtovertocht met de veerboot van P&O Ferries. Leuk om eens zo’n boottocht mee te maken. In ongeveer 12 uur reis je van Rotterdam naar de haven van Hull. Aan boord is genoeg eten en entertainment om de nacht door te brengen en de tijd vliegt voorbij.

En dan wordt je ’s ochtends vroeg door een omroepinstallatie wakker gemaakt en sta je anderhalf uur later in de haven van Hull. Vanaf daar is het niet ver naar het centrum van de stad. Hier zullen we meteen aan onze tour met stadsgids Paul Schofield beginnen. Hij gaat ons de komende uren alle ins & outs vertellen over het gebied dat Old Town wordt genoemd. Al snel zullen we erachter komen dat Hull veel meer is dan een toegangspoort naar het noorden van Engeland.

Visit Hull and East Yorkshire
Uitzicht op aquarium The Deep, vanaf de pier

De rondleiding van Paul start bij de jachthaven Hull Marina en de pier. Door de weidsheid, de geur en de meeuwen voelt het alsof je aan zee bent, maar die is toch echt een eind verderop. Wat je ziet is de Humber, de rivier die nabij Hull in de Noordzee stroomt. Direct aan deze rivier staat een opvallend gebouw: The Deep. Hierin is een enorm aquarium gevestigd met maar liefst 3000 dieren. The Deep is, behalve een dagattractie, ook een belangrijk onderzoekscentrum waar wordt gewerkt aan projecten voor het behoud van onze oceanen. Met je bezoek steun je dus meteen een goed doel. Een leuke attractie om met kinderen naartoe te gaan.

Als we het toch over vissen en kinderen hebben, dan is de Seven Seas Fish Trail ook de moeite waard om te doen. Het is de bedoeling dat je tijdens een wandeling op zoek gaat naar 41 vissen die in het straatbeeld zijn verwerkt. Deze vissen werden in 1992 gemaakt door kunstenaar Gordon Young en zijn in werkelijke grootte afgebeeld, van een kleine ansjovis tot een grote rog. De Fish Trail is een bijzondere rondgang door de historische oude binnenstad en onderweg kom je langs tal van bezienswaardigheden. Op de website van Visit Hull kun je een plattegrond vinden, maar je kunt ‘m ook ophalen bij het hun informatiepunt. Voor zover even dit zijsprongetje.

Visit Hull and East Yorkshire
Prince Street in Hull Old Town

Old Town

Vanaf de boulevard bij The Deep lopen we langs de rivier de Hull richting de geplaveide straatjes van het historische centrum. Dit unieke deel van de stad, waarvan Trinity Square het hart is, vormt de thuisbasis van allerlei horeca, winkels en musea. Het plein wordt omlijst door maar liefst 7 eeuwen aan architectuur. Ook vind je hier de prachtige Hull Minster (Holy Trinity Church) en de overdekte versmarkt Trinity Indoor Market. En om de hoek zit nog het kleine winkelcentrum Hepworth’s Arcade. Daar tref je allerlei winkels met een bijzonder assortiment, zoals vintage kleding en fopartikelen.

Eten, drinken en een gekke brug

Als je door de smalle straten van Old Town loopt, zie je veel plekken waar je gezellig kunt eten en drinken. Er zijn pubs, lunchrooms, bars en restaurants. Wij genieten in Highstreet van een heerlijke kop koffie bij Riverhouse Coffee Co. en tijdens de lunch strijken we in dezelfde straat neer voor authentieke gerechten (fish & chips!) bij The Lion And Key. Als je dan toch in deze pub bent, loop dan even de hoek om richting de rivier om de Scale Lane Bridge te bekijken. Deze relatief nieuwe voetgangersbrug heeft van bovenaf gezien de vorm van een komma en is één van de kenmerkendste bouwwerken in Hull. Het bijzondere aan deze brug is dat je erop kunt blijven staan als ie zijwaarts open draait.

Musea in Hull

Een stedentrip is niet compleet zonder een bezoek aan een museum. Het liefst meerdere natuurlijk. In Hull bezoeken we het kleine, gemoedelijke Museum Quarter. Hier bekijken we eerst de collectie van het Streetlife Museum of Transport. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van transportmiddelen. Je kunt zo’n 200 jaar teruggaan in de tijd, inclusief bijbehorende straatbeelden. Zelfs aan de geluiden en geuren is gedacht! Naast het Streetlife Museum zit het Hull & East Riding Museum. Dit is het archeologiemuseum van de stad. Er wordt op een leerzame manier geschiedenis tot leven gebracht. Loop door een dorp uit de ijzertijd, ga een Romeins badhuis binnen en bekijk middeleeuwse schatten.

De twee musea zijn gevestigd in een parkje aan High Street. Als je de straat verder uitloopt, kom je ook het Wilberforce House tegen. Dit huis is de plek waar William Wilberforce, een beroemde campagnevoerder tegen de slavenhandel, werd geboren. Het indrukwekkende museum vertelt het verhaal van de Trans-Atlantische slavenhandel en de afschaffing ervan, evenals het omgaan met moderne slavernij.

Visit Hull and East Yorkshire
Tuin van het Museum Quarter in Hull

Na dit bezoek wandelen we door naar de Queen Victoria Square voor een kijkje in de Ferens Art Gallery. Hier wordt een collectie schilderijen en sculpturen getoond. Je vindt er portretkunst, zeegezichten, oude meesters en moderne & hedendaagse Britse kunst. Tot de hoogtepunten behoren werken van Frans Hals, Antonio Canaletto, Helen Chadwick en, jawel, David Hockney. Op zaal spotten we een schilderij van hem. Het betreft Life Painting for Myself uit 1962.

Hippe Humber Street

En dan zijn we bijna klaar met onze ronde door Hull. We lopen weer naar de jachthaven. Voordat we in de bus naar Beverley stappen, brengen we eerst nog snel een bezoek aan Humber Street. Hier zijn creatievelingen neergestreken die toffe winkels en cafés hebben geopend. Het is leuk om door deze straat te lopen. Er hangen gezellige lichtslingers en her en der zie je street art op de puien. Het langst blijven we plakken bij Form Shop & Studio waar je allerlei prints, boeken, pins en schrijfbenodigdheden kunt kopen.

Visit Hull and East Yorkshire
Humber Street, de leukste straat van Hull

Op naar Beverley

Dan is het tijd voor een volgende stad. We strijken neer in Beverley, zo’n 15 kilometer verderop. Beverley is een plaats die ze in het Engels omschrijven als ‘market town’. Het is een idyllisch stadje waar elke woensdag en zaterdag een traditionele markt plaatsvindt. Daarnaast worden er jaarlijks allerlei festivals en culturele activiteiten georganiseerd. Ook is de middeleeuwse skyline van de stad amper aangetast. Beverley is verkozen tot één van de beste plekken om te wonen in Groot-Britannië en wordt ook wel het juweel van Yorkshire genoemd.

Visit Hull and East Yorkshire
Uitzicht vanuit de ramen van Beverley Minster

Beverley Minster

We starten in Beverley met een bezoek aan Beverley Minster. Deze indrukwekkende kerk wordt beschouwd als één van de mooiste gotische kerken van Europa. We worden er hartelijk ontvangen en mogen helemaal mee naar boven om naar Beverley en het omringende landschap te kijken. Het is even een klim via een smalle stenen draaitrap, maar daarna worden we echt beloond met en prachtig uitzicht.

Daarna is het tijd voor een rondje door het centrum. In de straten Butcher Row, Toll Gavel, Ladygate en Hengate vind je een leuke mix van boetieks, restaurantjes en winkelketens. Er is ook veel zorg besteed aan de winkelpuien, waarvan sommige eeuwenoud zijn. Hierdoor ziet het centrum als geheel er fraai uit. En de vele bloembakken maken het extra sfeervol.

Alice in Wonderland

Aan de rand van het winkelgebied staat het tweede opvallende kerkgebouw van Beverley: St. Mary’s Church. Het is een kerk met prachtige glas-in-loodramen. Binnenin vind je allerlei eigenaardigheden, waaronder een beeldhouwwerk van een konijn met een tas. Deze is naar verluidt de inspiratie geweest voor het beroemde witte konijn uit het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll.

Visit Hull and East Yorkshire
St. Mary’s Church in Beverley

Tegenover St. Mary’s Church ligt The Beverley Arms. In dit hotel, een compleet gerestaureerde herberg uit de 17de eeuw, gaan we dineren en de nacht doorbrengen. The Beverley Arms bestaat uit prachtige slaapkamers, een bar, een restaurant en een aantal buitenruimten. De uitstraling is eigentijds en luxe. Het diner en het ontbijt de volgende dag zijn bijzonder smaakvol en de bedden liggen erg lekker. Een echte aanrader dus!

Heuvellandschappen

En dan is de tijd aangebroken om de Yorkshire Wolds te gaan bezoeken. We zijn Beverley maar net uit of we zien al waarom de landschappen hier zo geliefd zijn. Overal heuvels en bomen in allerlei kleuren groen. We worden helemaal rustig van al deze natuur om ons heen. De hele dag zullen we met een busje door het gebied rondrijden en en enkele plekken bezoeken waar David Hockney stond toen hij het landschap vereeuwigde in zijn schilderijen. Ook zullen we tussenstops maken bij Sledmere House en Robert Fuller Gallery.

Visit Hull and East Yorkshire
Road to York through Sledmere

Sledmere

Eerste halte is de plek waar Hockney zijn kleurrijke werk The Road to York through Sledmere (1997) op baseerde. Grappig om hier te staan. We herkennen namelijk meteen de rode bakstenen huizen en het opvallende koepeltje langs de weg. Na foto’s te hebben genomen, stappen we weer in de bus om naar het Gregoriaanse landhuis Sledmere House te gaan.

Het landgoed waarop het huis staat, is zeker de moeite van het bezoeken waard. Behalve dat je er mooi in het park kunt wandelen, vind je er ook een restaurant, boekwinkel, kinderboerderij en delicatessenzaak. Het doet allemaal heel Engels aan. Sledmere House zelf is groot en neemt je mee terug in de tijd. Het wordt nog steeds gebruikt door de familie Sykes. We krijgen er een rondleiding en het is best grappig om zo rond te kijken in de verschillende kamers. Maar stiekem kunnen we ons niet onttrekken aan de gedachte dat het eigenlijk allemaal een beetje vergane glorie is. Tijd voor een high tea op de buitenplaats!

Visit Hull and East Yorkshire
Tuinen van Sledmere House

Thixendale

Met goed gevulde magen vervolgen we onze weg. Tijd om Three Trees near Thixendale (2007/2008) in het echt te bezoeken. Hockney legde de drie bomen op een rijtje vast in 4 verschillende schilderijen. Elk seizoen een nieuw schilderij. Zodoende komt het beeld dat wij te zien krijgen het meest overeen met Three Trees near Thixendale, Summer 2007. De manier waarop David Hockney met kleur en schaduw werkt, is fenomenaal. Aan het landschap en de bomen die wij nu mogen aanschouwen, heeft hij zoveel extra dimensie toegevoegd.

In Thixendale zit ook de galerie van de natuurkunstenaar Robert E. Fuller. Hij schildert het leven van de dieren in deze omgeving op knappe wijze. Zijn werken zijn zeer gedetailleerd. Behalve schilder is Fuller ook een gepassioneerd natuurbeschermer. Zeer ijverig zet hij zich in voor het behoud van dieren en vogels. Dit doet hij onder andere door camera’s op te hangen in hun nesten. We bekijken zijn galerie en mogen ook de plek zien waar hij iedere dag schildert en waar ook televisieschermen hangen waarop de activiteiten in de nesten worden uitgezonden. We zien wezels, hermelijnen, hazen, valken en uilen.

Uitzicht op Huggate en Warter

Na het bezoek aan de galerie wandelen we nog een stuk door de Yorkshire Wolds en bezoeken we nog 2 plekken waar David Hockney met zijn schildersezel stond. De eerste is York Lane in de buurt van het dorpje Huggate. Vanaf deze weg heb je het uitzicht wat je ziet op het werk Huggates’s St. Mary’s Church Spire (2005). De kerktoren prijkt mooi tussen de heuvels. Vanaf Huggate rij je via een binnenweg naar Warter. In dit kleine dorpje met heel oude huizen kun je een kerk bezoeken. St James’ Church heeft een prachtige tuin met opvallende bomen en grafzerken. Het is een bijzonder rustige plek. Heerlijk om op een bankje even op te laden. Om de hoek van Warter zit de laatste plek die we gaan bezoeken in het kader van Hull to Hockney. Daar maakte de beroemde schilder het werk Bigger Trees near Warter (2007). Wederom een mooie locatie.

Visit Hull and East Yorkshire
Huggates’s St. Mary’s Church Spire

Engelse landschappen

Wat was het leuk om het terrein van David Hockney te verkennen! Hierdoor kom je er ook achter hoe knap het werk van de Britse schilder in elkaar steekt. Dat hij van de landschappen zoiets moois kan maken. En de fantasie waarover hij beschikt. Wat opvalt aan het werk van Hockney is dat de landschappen eendimensionaal zijn. Waar veel schilders op zoek zijn naar diepte en het gevoel van ruimte toont Hockney het landschap als een plat vlak. Perspectief is iets waar hij een grondige hekel aan heeft. Ook is hij niet bang voor imperfectie. Wij houden van deze tegendraadsheid die zijn werk uniek maakt.

Met het bezoek aan de Yorkshire Wolds is er ook een einde gekomen aan onze reis naar Hull & East Yorkshire. Als afsluiter strijken we nog even neer voor een versnapering bij Wolds Village, in de buurt van Bainton en Driffield. Ook weer zo’n typisch Engelse uitbating, in de vorm van een oude bakstenen boerderij met 2 binnenplaatsen, grindpaadjes en stokrozen. Leuk! Er is een restaurant, een winkeltje met spullen voor je tuin en een tearoom. Ook kun je er overnachten in een pension.

Voor een volgende keer

Na een grote kop koffie is het tijd om Wolds Village te verlaten. We gaan terug naar Hull om de veerboot te pakken. Wat een heerlijke reis was dit. Veel gezien in korte tijd. De steden Hull en Beverley hebben ons aangenaam verrast en de Yorkshire Wolds vormden de  spreekwoordelijke kers op de taart. Zo mooi! En volgende keer zouden we er ook graag nog een stuk kuststrook en de badplaats Bridlington aan vastplakken. In dit gebied vind vind je langs de kust namelijk ook de witte krijtrotsen waar Engeland zo beroemd om is. Bovendien is dit de plek waar je het best zeevogels kunt spotten. Onder andere de papegaaiduiker vertoeft hier graag.

Wil je ook een keer een bezoek brengen aan het gedeelte van Engeland dat officieel East Riding of Yorkshire wordt genoemd? Neem dan eens een kijkje op de uitgebreide website van Visit Hull & East Yorkshire.

Visit Hull and East Yorkshire
De tuin van St. Mary’s Church
Visit Hull and East Yorkshire
Uitzicht vanuit de ramen van Beverley Minster
Visit Hull and East Yorkshire
St. Mary’s Church in Beverley
Visit Hull and East Yorkshire
Winkels in Beverley
Visit Hull and East Yorkshire
Idyllische plaatjes in Beverley
Visit Hull and East Yorkshire
Geweldige feestwinkel in Hepworth Arcade
Visit Hull and East Yorkshire
Een ombervis gekerfd in het hout van de pier, onderdeel van de Seven Seas Fish Trail
Visit Hull and East Yorkshire
Jachthaven Hull Marina
Visit Hull and East Yorkshire
Tuin van het Museum Quarter in Hull
Visit Hull and East Yorkshire
Uitzicht op aquarium The Deep, vanaf de pier
Visit Hull and East Yorkshire
Tuin van het museum Wilberforce House in Hull
Visit Hull and East Yorkshire
De galerie van Robert Fuller is gevestigd in de buurt van Thixendale
Visit Hull and East Yorkshire
Uitzicht vanuit Sledmere House
Visit Hull and East Yorkshire
Three trees near Thixendale
Visit Hull and East Yorkshire
Yorkshire Wolds
Visit Hull and East Yorkshire
Yorkshire Wolds
Visit Hull and East Yorkshire
Yorkshire Wolds