Tips om lekker thuis te ontspannen

lekker ontspannen

In deze hectische tijden lijken we altijd druk te zijn. Daarom is het enorm belangrijk om het af en toe rustig aan te doen. De ideale plek daarvoor is natuurlijk gewoon thuis op de bank.

Daar kun je alleen of samen met vrienden of familie genieten van de huiselijk rust. Dat is de perfecte locatie om even alle stress te laten verdwijnen. Goed relaxen begint daarom met het inrichten van je (woon)kamer. Het eerste waar je je op moet richten is op de plek waar je graag zit. Kies voor een goede stoel of bank of beter nog een relaxbank. Dat is een bank met verstelbare leuningen of steunen voor nek en voeten. Je kunt ze helemaal op maat laten samenstellen zodat je heerlijk kunt zitten of liggen.

Goede plek

Als je iets hebt gekozen waarop je lekker kunt zitten dan is het tijd om naar de omgeving te kijken. Wat wil je vooral in de kamer doen? Televisie kijken? Lezen? Muziek luisteren? Zorg dat je je favoriete zaken binnen handbereik hebt. Zet je bank op een goede plek zodat het zicht op de tv perfect is of zodat het geluid uit de luidsprekers perfect is. Of misschien wil je wel heerlijk naar buiten kunnen kijken. Dagdromen is ook ontspannen.

Dan is het tijd voor de invulling van de rest. Wij adviseren lekker veel planten en kunst in de kamer. Planten hebben bewezen rustgevende eigenschappen en zorgen vaak ook nog voor zuivere lucht. Kunst is fijn om naar te kijken en zorgt dat je je favoriete plek in huis helemaal van jou is. Kunst hoeft ook niet duur te zijn. Ga eens langs bij de kunstuitleen of een plaatselijke galerie.

Kleuren

Ook kleur is belangrijk. Geef een muur in de kamer een rustgevende kleur. Blauw staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Je kunt ook kiezen voor groen. Deze kleur geeft kracht en zorgt voor genezing. Perfect voor als je je beter in je vel wilt voelen. Naast een gekleurde meur kun je ook kiezen voor accessoires in die kleuren. Bijvoorbeeld zachte kussens, gordijnen of een warme deken.

Als de inrichting klopt dan kan het echte relaxen beginnen. De beste tip die we daarbij kunnen geven is: leg je telefoon weg. Ten eerste is het blauwe licht slecht voor je ogen en brein en daarnaast zorgt social media te vaak voor stress. Je kunt echt wel een paar uur zonder. Televisie kijken is wel oké, maar doe dat niet te lang. Maak een bewuste keuze voor 1 film, documentaire of serie en kijk niet langer dan twee uur. Een lange film kun je ook prima in kortere stukjes hakken.

Concentreren

Nog beter is het om iets te gaan lezen. Je kunt hierbij beter kiezen voor een goed boek dan voor een tijdschrift. Tijdschriften staan vaak vol reclames en commerciële boodschappen. Een mooi of interessant boek kan je echt meenemen naar een andere wereld of je iets leren. Muziek luisteren is ook fijn. Het is goed om af en toe de tijd te nemen om naar iets moois te luisteren en je daar voor 100% op te concentreren. Muziek brengt rust en is goed voor de hersenen. Verbreed je horizon door ook eens naar klassiek of jazz te luisteren.

Helemaal tot rust kom je met ademhalingsoefeningen. Ga liggen, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem diep in, houd deze even vast en adem dan weer rustig. Je zult merken dat je hartslag omlaag gaat en je je rustiger zult voelen. Heb je geen ervaring met ademhalingsoefeningen, dan kun je een app gebruiken. Maar wees daarbij wel zo slim om je telefoon alleen daarvoor te gebruiken.