Tips om te besparen op je auto

auto verkopen

Het zijn dure tijden. De dagelijkse boodschappen worden met de dag duurder en ook de energiekosten blijven maar stijgen. Wil je grip blijven houden op de kosten dan is het goed om te kijken waar je kunt besparen. Bijvoorbeeld op je auto.

Een auto in je bezit hebben kost je al vele honderden euro’s in de maand. Bijvoorbeeld door de kosten van je leasecontract, de verzekering of de maandelijkse betaling omdat je op de een of andere manier geld hebt geleend. Dat zijn kosten waar je vaak op kan besparen. Al moet je wel openstaan voor de mogelijkheden die er zijn. De meest besparende optie is namelijk je auto verkopen.

Online verkopen

Je auto verkopen levert direct geld op voor de waarde van de auto en daarnaast bespaar je op de maandelijkse kosten. Tegenwoordig kun je heel eenvoudig en veilig online je auto verkopen. Bijvoorbeeld via OSW. Je voert je kenteken in en na een paar klikken weet je hoeveel je auto opbrengt. Je kunt overigens ook op deze manier een sloopauto of motor verkopen. Mocht je kiezen voor de verkoop, dan moet je natuurlijk wel gaan kijken hoe je je dan gaat vervoeren.

Daarvoor moet je jezelf een aantal vragen stellen. Waarvoor gebruik je nu de auto en hoeveel van die ritjes zou je op een andere manier kunnen maken. Als je hierbij eerlijk bent kom je erachter dat veel autoritjes ook een fietstocht of een ritje met de bus zouden kunnen zijn. Maar het kan ook zo zijn dat je toch echt een auto nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat er geen goede OV-verbinding van je huis naar je werk is en dat het te ver is voor de fiets.

Zuiniger

In zo’n geval kun je een goedkopere auto overwegen. Je verkoopt dan je huidige auto en kiest voor een model dat goedkoper is. Die besparing is op een aantal manieren mogelijk. Als je kiest voor een kleinere auto dan is de belasting vaak lager en rij je zuiniger. Dat scheelt geld bij de maandelijkse afschrijvingen én aan de pomp. Wellicht is elektrisch of hybride rijden ook een interessante optie. De auto is vaak wel wat duurder in de aanschaf, maar er valt waarschijnlijk wel te besparen op de kosten per kilometer. Bovendien stoot je geen uitlaatgassen meer uit.

Je kunt er ook voor kiezen om je auto te delen of af en toe te verhuren. Dat kan door afspraken te maken met familie, vrienden of buren of gebruik te maken van een app waarmee je je auto kunt verhuren. Zo worden de kosten die je elke maand maakt een stuk lager.