Kunstenaar Casper Faassen brengt prachtig boek uit

Casper Faassen
Casper Faassen

Onlangs is het prachtige boek Photographic Works van Casper Faassen verschenen. Het boek, dat wordt uitgegeven door Terra, is het eerste overzichtswerk van de beeldend kunstenaar uit Leiden.

In de kunstwerken van Casper Faassen (1975) staat schoonheid centraal. Het verstilde, eeuwige en mooie wordt getoond tegen een achtergrond van verval. Het boek Photographic Works bevat verschillende series: van zijn samenwerkingen met dansers, schilderkunstige stillevens (die hij ReCollections noemt), portretten en naakten tot landschappen en wolken.

Fotografie en schilderkunst

In het fotografische werk van Casper Faassen is goed terug te zien dat hij van oorsprong schilder is. Naast schilderkunstige onderwerpen en composities gebruikt hij meerdere transparante lagen die de toeschouwer niet alleen een gevoel van afstand geven, maar ook het geheugen en de associatie stimuleren. Als laatste craquelé brengt Faassen gouden olieverf aan, verwijzend naar de schoonheid van tijd en verval. Zijn werken zijn gedimd en ingetogen, maar tegelijkertijd rijk aan materialen en detail.

De stad Leiden

Casper Faassen groeit op in Leiden waar hij, geïnspireerd door de 17de-eeuwse meesters uit dezelfde stad, zijn liefde voor tekenen en schilderen ontwikkelt. Al snel verschuift zijn aandacht naar de fotografie en ontwikkelt hij zijn kenmerkende manier van werken. Zijn werk wordt tentoongesteld op internationale beurzen en is opgenomen in zowel particuliere als openbare collecties als het Frans Hals Museum, Museum De Lakenhal en het Haags Historisch Museum.

Dit najaar viert Casper Faassen dat hij 20 jaar in het vak zit. Op 23, 24 en 25 september vindt daartoe een bijzondere expositie plaats in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ook is er vanaf 27 juni in dezelfde kerk een groepsexpositie rondom het thema drieluik. Verder is er in het Sieboldhuis vanaf 23 september ook een groepsexpositie waarvan Faassen deel gaat uitmaken.

Casper Faassen
Photographic Works

€ 59,50
192 blz.
ISBN 978 90 8989 889 0
Gebonden
Engelstalig
Uitgeverij Terra

Casper Faassen
Casper Faassen, Igone
Casper Faassen
Casper Faassen, Chaos
Casper Faassen
Casper Faassen, ReCollection IX
Casper Faassen
Casper Faassen, Nuage I